Ma reggelre megszületett a megállapodás az EU és a britek közt az uniós polgárok sorsáról 1

Végre „felszállt a fehér füst”, ami a brexit tárgyalások első részét illeti, és ami hónapokon keresztül el volt akadva, miután egyik fél sem engedett a feltételeiből. Jean Claude Juncker ma megerősítette, hogy áttörés történt végre a tárgyalásokat illetően.

Ma reggelre megszületett a megállapodás az EU és a britek közt az uniós polgárok sorsáról 3

Egy újabb, sokadik éjszakába nyúló tárgyalás ma reggelre végre eredményt hozott, és a két fél végre meg tudott állapodni az Észak-Írország határát és az EU állampolgárok sorsát illetően. Az első téma kapcsán arra a megállapodásra jutott a két fél, hogy Észak-Írország és Írország közt nem húznak fel rendes „szilárd” határvonalat, hanem valami köztes megoldás lesz, azonban az még nem derült ki hogy pontosan hogyan tervezik ezt kivitelezni. A válási számla, vagyis a britek kilépésének ára ügyében már korábban sikerült zöld ágra vergődni, miután Theresa May néhány napja beadta a derekát és mondott egy nagyobb számot az EU-nak.

A jelenlegi helyzet szerint Nagy-Britannia 40-50 milliárd közötti összeget fizet majd az EU-nak a kilépés okán. Konkrét összeg egyelőre nem hangzott el, de Euróban lesz meghatározva. A jelentésben az is benne van, hogy a briteknek 2020-ig még akkor is kell fizetniük az EU-nak (ahogyan eddig), ha közben már kiléptek. Ez természetesen nagy felháborodást váltott ki a szigetországban, mivel korábban úgy volt, hogy ennek kevesebb, mint a felét fizetik majd csak ki. Mr. Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta a tárgyalásokat követően, hogy „úgy hiszem, hogy most végre sikerült elérnünk az áttörést, amire szükség volt”.

EU állampolgárok sorsa

Ma reggelre megszületett a megállapodás az EU és a britek közt az uniós polgárok sorsáról 4

A királyság területén élő EU állampolgárokat leginkább azonban a harmadik pont foglalkoztatja, vagyis, hogy mi lesz velünk a kilépés után. Mrs. May elárulta, hogy a kora reggelig tartó megbeszélésen végül sikerült rámondani az áment erre a témára is, és garantálni fogja mindkét fél, mind az EU területén lévő britek, mind a Nagy-Britannia területén lévő EU polgárok jogait. Azt mondta, minden a szigetországban élő EUs állampolgár jogai külön jogszabályba lesznek foglalva, és pontosan úgy élhetik majd az életüket, mint eddig.

A frissen publikált jelentésben az áll, hogy a megállapodás minden olyan EU polgár jogait is megvédi, akinek még nincs állandó tartózkodási státusza, hogy azt a kilépés után is zökkenőmentesen megkaphassák. Ami még érdekes, hogy emellett az Európai Bíróságnak még a kilépést követően 8 éven át beleszólása lesz a királyságban élő polgárok jogaiba.

Ma reggelre megszületett a megállapodás az EU és a britek közt az uniós polgárok sorsáról 5

„Az egyezség garantálja és törvénybe fogja foglalni a 3 millió EU állampolgár jogait, amit a brit igazságszolgáltatás be is fog tartatni. A megállapodás emellett megőrzi Nagy-Britannia gazdasági  és alkotmányos integritását.”

Theresa May azt nyilatkozta a tárgyalásokat követően, hogy „egyik fél számára sem volt egy könnyű menet” és hogy mindkét oldal engedett egy kicsit annak érdekében, hogy ez a megállapodás végre megszülethessen. Az Észak-Írország határait illetően azt mondta, hogy sikerült megállapodni abban, hogy mi legyen a megoldás, de azt, hogy ez hogyan fog majd kinézni a valóságban, és miként valósítják meg, még csak most fogják majd kitalálni.

A tárgyalások most már végre a következő fázisba léphetnek, vagyis megkezdődhetnek a megbeszélések a kereskedelemről a két fél közt. Mr. Juncker ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a döntés, hogy tovább léphetünk-e a tárgyalásokat illetően és megkezdődhet-e a következő fázis, most már a többi 27 tagállam vezetőinek kezében van.     Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

Megosztás