Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 1

99 éves korában elhunyt Fülöp herceg, Edinburgh hercege, Erzsébet királynő férje – jelentette be a pénteki napon a Buckingham-palota.

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 3

“Nagy szomorúsággal jelenti be Őfelsége A Királynő szeretett férje, Fülöp herceg, Edinburgh hercegének halálát. A herceg ma reggel békésen szenderült örök álomra a windsori kastélyban. A királyi család a világ minden táján élő emberekkel együtt gyászolja elvesztését.” – olvasható a palota pénteki közleményében.

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 4

Boris Johnson, brit miniszterelnök is tisztelettel adózott Fülöp hercegnek, aki 73 éven át volt a királynő házastársa, mondván: “Segített irányítani a királyi családot és a monarchiát, hogy az továbbra is vitathatatlanul létfontosságú intézmény legyen nemzeti életünk egyensúlya és boldogsága szempontjából.”

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 5

A gyászolók a windsori kastély és a Buckingham-palota előtt gyűltek össze, hogy péntek délután virágokat helyezzenek el a kerítés mellett a herceg tiszteletére. A palota és az összes kormányzati épület zászlaját félárbocra süllyesztették.

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 6

Fülöp hercegnek nem lesz állami temetése, hogy a nyilvánosság tiszteletét tegye – jelentette be a College of Arms, a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokra való tekintettel. Földi maradványait a windsori kastélyban helyezik majd örök nyugalomra.

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 7

A Westminster-apátság péntek este 18 órától 60 másodpercenként egyszer, összesen 99-szer kongatja majd meg tenorharangját a herceg tiszteletére – közölte az apátság. Edinburgh hercege 2017-ben vonult hivatalosan vissza a közélettől, de előtte több mint hét évtizedet töltött azzal, hogy feleségét támogatta, ebben az egész életét meghatározó szerepben.

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 8

1947-ben vette feleségül Erzsébetet, és kulcsszerepet játszott a monarchia modernizálásában a II. világháború utáni időszakban, miután Erzsébet 1952-ben királynő lett – sokáig ő volt az egyetlen olyan kulcsfigura, akihez a Buckingham-palota falai mögött fordulhatott a nehéz helyzetekben.

Ma reggel meghalt a királynő férje, a 99 éves Fülöp herceg 9

Görög hercegként korai éveit felfordulás jellemezte, miután családja száműzetésbe vonult egy görögországi katonai puccs után, amely megdöntötte nagybátyja, I. Konstantin király uralkodását. Gyermekkorában hiányzott a stabilitás, és a rokonai között többször költözött Franciaországba majd Nagy-Britanniába, majd a skóciai Morayshire-i Gordonstoun iskolába járt.

Saját bevallása szerint nehezen adta fel az általa annyira szeretett katonai karriert, és vállalta el az uralkodó házastársának járó szerepkört 1952-ben.

Fülöp az idei év elején négy hetet töltött kórházban egy fertőzés és egy szívműtét miatt, de március elején visszatért Windsorba.

Köztudott volt róla, hogy elég ingerlékeny figura, aki emellett nagyon szerette hangoztatni mindenről a saját álláspontját, emellett híres volt a gyakorta igen csípős megjegyzéseiről, még nyilvános szereplések alkalmával is, nem törődve vele, hogy ki hallja vagy látja.

Fülöp utolsó éveit több botrány is övezte a királyi családban. Harmadik gyermekét, Andrew herceget hírbe hozták Jeffrey Epstein-nel, 2020 elején pedig unokája, Harry és felesége, Meghan Markle bejelentették, hogy felhagynak a királyi feladatokkal és Észak-Amerikába költöznek, hogy elkerüljék az elviselhetetlennek titulált médiát és rivaldafényt.

Ahogy a kötelesség diktálja, a királynő folytatja uralkodói szerepét, sajnos most már az egész életen át vele levő társa nélkül, akinek saját bevallása szerint is rengeteget köszönhet.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után