Ma hivatalosan is megkezdődött Nagy-Britannia kilépése: mi következik most? 1

Theresa May aláírta a levelet, amelyben hivatalosan is aktiválja az 50. cikkelyt, ezzel pedig formálisan megkezdődik a kilépési folyamat.

theresa-may-brexit-letter

A miniszterelnököt lefotózták a kormány kabinetirodájában, ahogy éppen aláírja a Donald Tusknak címzett levelet. Ezt még ma, szerdán kézbesítik az EU-s vezetőnek, kilenc hónappal azután, hogy népszavazással eldöntötték a kérdést. May azt kérte az országtól, hogy egyesüljenek ebben az időben, mind a maradás, mind a kilépés-pártiak, és kezdjék meg együtt ezt a „meghatározó utat”.

Ma, szerdán a Kabinetülésen is hivatalosan bejelenti, hogy a levél elment Brüsszelbe. A következő 2 évben pedig igyekeznek majd tető alá hozni minden közös kérdést érintő megegyezést az Egyesült Királyság, és a 27 tagállam között.

„Az az eltökélt célom, hogy olyan megállapodásokat kössek, amelyek az ország minden egyes emberének jók lesznek. Mindannyian egy erősebb Britanniát akarunk látni, mint amilyen most. Egy igazságosabb és fairebb országot akarunk, ahol mindenkinek ugyanúgy van esélye sikeresnek lenni. Mind olyan nemzetet akarunk, ami biztonságosabb a gyerekeinknek és unokáinknak. Egy igazi globális Britanniát szeretnénk, aki felújítja barátságát régi szövetségeseivel, és új koalíciókat köt. Ezek az ambícióink, mielőtt megkezdjük a tárgyalásokat. És most, hogy megszületett a hivatalos döntés a kilépésről, ideje egyesülnünk ezekért a célokért.” A levél délután fél 1 körül érkezik meg Brüsszelbe – Tim Barrow uniós nagykövet fogja kézbesíteni -, körülbelül ugyanakkor, amikor May kiáll majd a Kabinet elé hivatalos bejelentést tenni.

A levél teljes tartalmát ezután az alsóházi beszéd után fogják közzétenni. Az elkövetkező 48 órán belül pedig Donald Tusk elküld egy vázlatot a többi tagállamnak arról, hogyan fognak zajlani a tárgyalások, mielőtt a máltai csúcstalálkozón ismerteti majd a számára legfontosabb irányvonalakat. Ez a találkozó – a bent maradó 27 tagállam vezetőivel – április 11-én lesz majd. Április 27-én pedig Luxemburgban tartják meg az EU27 csúcstalálkozót, Michael Barnier vezetésével. Április 29-én fognak hivatalosan azért találkozni ezután, hogy megállapodjanak a tárgyalások fő irányvonalaiban, és az elvárásaikban.

Ezután mind a 27 tagállam aláírja a megállapodást, és David Davis találkozni fog Barnierrel, hogy hivatalosan is elkezdjék a tárgyalásokat. Várhatóan a folyamat 2019 március 29-én ér majd véget, ez lesz az Egyesült Királyság kilépésének dátuma. Persze ha szükséges, bővíthetik ezt a két éves időtartamot, amennyiben mind a tagállamok, mind a brit kormány engedélyezi.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után