Már zajlik a szavazás a szigetországban, ami történelmi jelentőségű, és komolyan befolyásolhatja az ország lakóinak jövőjét. Összegyűjtöttünk néhány fontosabb információt, és sok érdekességet a téma kapcsán.

cameron-boris-web

Összesen, rekordnak számító 46,499,537 ember jogosult a szavazásra, az Electoral Commission szervezetének előzetes felmérése szerint. A szavazó helyiségek reggel 7:00-tól egészen este 22:00-ig tartanak ma nyitva. Nagy-Britannia történetének ez a harmadik országos szintű népszavazása, amit jópár hónap komoly kampányolás előzött meg, a lakosság meggyőzése céljából, hogy menjünk, vagy maradjunk EU tagok.

Az eredmény várhatóan holnap reggelre lesz meg, de a szavazatok feldolgozása már a szavazófülkék bezárása után meg fog kezdődni, és a népszavazás eredményéről élő közvetítés lesz számos tv csatornán, így aki éjjel is fent marad, az tudja majd követni a helyzet alakulását.

A szavazólapon pontosan ez a kérdés szerepel: “Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?”, vagyis Az Egyesült Királyságnak bent kell-e maradnia, vagy el kell-e hagynia az Európai Uniót. Amelyik választ az emberek több, mint 50%-a választja, az a fél nyer.

Tények:

Nagy-Britannia heti 188 millió fontot fizet be az EU-s közös kasszába.

A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy amennyiben kilépünk, a brit gazdaság csökkenni fog rövid távon. A befektetők elpártolnak, a házárak csökkenni fognak és ezzel párhuzamosan a font árfolyama is esni fog.

A brit kormány 1999 óta 56 alkalommal szavazott a Brüsszeli szavazásokon a döntések ellenében. Ez bármilyen soknak is hangzik, mindössze a szavazások 2%-a. A többi 2,466 alkalommal egyetértett az EU vezetésének döntésével.

Ha kilép a szigetország, akkor az Európai Igazságügyi Bíróság-nak már nem lesz hatalma az ország felett, és nem mondhatja meg, milyen jogszabályt hogyan szegett meg az ország.

Egy esetleges kilépés esetén SINCSENEK bajban azok a Nagy-Britanniában élő bevándorlók, akik már itt vannak. A szigorítások az újonnan érkezőkre fognak vonatkozni, aki itt él és dolgozik, azokat senki nem fogja piszkálni.

2014-es adatok szerint 3 millióan élnek illetve éltek akkor a szigetországban, akik másik EU tagállamból jöttek. Ez a teljes lakosság 5%-a.

2015-ben 270,000 ember érkezett az országba az EU-ból, és csak 85,000 EU-s bevándorló ment el, ami nettó 185,000 EU-s bevándorlót jelent.

Nagy-Britanniában az EU bevándorlók dolgoznak a legnagyobb arányban. Közülünk az emberek 78%-a dolgozik, míg a brit állampolgároknak csak 74%-a, az EU-n kívüliek közül pedig csak 62%.

Hiába hagyja el az ország az EU-t, a bevándorlás kérdése nem oldódik meg, mivel ahhoz, hogy kereskedhessen az EU-s közös piaccal, el kell fogadni a munkaerő szabad áramlásának törvényét, akár tag, akár nem. Márpedig a britek összes kereskedésének fele az EU-val zajlik.

Ha az ország a kilépés mellett dönt, akkor is valószínűleg nagyjából 2020-ra tudna ténylegesen kilépni az Unióból.      Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára