Lőttek a karácsonynak, és új 4-es készültségi fokozat lép életbe Anglia déli felén 1

Anglia déli felén a brit kormány újabb, még szigorúbb intézkedéseket vezet be, így London és számos környező terület, egy új, 4-es készültségi fokozat alá kerül, mivel a Covid-19 egy új gyorsan terjedő változatát fedezték fel ezen a területen az elmúlt napok során.

Lőttek a karácsonynak, és új 4-es készültségi fokozat lép életbe Anglia déli felén 3

Boris Johnson, brit miniszterelnök gyakorlatilag törölte a karácsonyi családi összejövetelek lehetőségét emberek milliói számára a szigetország déli felén, többek közt a fővárosban is, a szombati bejelentése során. Elmondása szerint ez a lépés elengedhetetlen, hogy a vírus új mutálódott változatát, kordában tudják tartani.

Ezzel párhuzamosan az ország többi részén is szigorítottak a karácsonyi szabályokon. Így az eddigi öt napos korlátozás szünet helyett csak 1 nap, karácsony napján találkozhatnak a maximum 3 háztartásból összeálló csoportok. A miniszterek ragaszkodtak ahhoz, hogy drasztikus lépésekre van szükség a koronavírus új törzsének leküzdésére, amelyet állítólag az Egyesült Királyságban azonosítottak elsőként. Eddig mindössze két másik országban találtak olyan fertőzötteket, akik ezzel a mutálódott változattal fertőződtek.

A szakértők úgy gondolják, hogy a Londonban regisztrált új esetek csaknem 60 százaléka a vírus új törzsével fertőződött. Ennek tudható be az új esetek számának agresszívebb emelkedése is, ugyanis az elmúlt héten az esetek száma csaknem megduplázódott. Johnson szerint az új vírus akár 70% -kal gyorsabban is terjedhet az eddiginél. A miniszterelnök a Downing Streeten egy komor hangvételű sajtótájékoztatón jelentette be az új 4. szintű korlátozásokat.

„Tekintettel a vírus ezen új változata kapcsán napvilágot látott új bizonyítékokra, a hatalmas kockázat miatt, ha nehéz szívvel is de azt kell mondanom, hogy nem tarthatjuk meg a karácsonyt az eddigi tervek szerint. Az idén karácsony más lesz, nagyon más. Feláldozzuk az esélyt, hogy karácsonykor láthassuk szeretteinket, hogy nagyobb esélyünk legyen megvédeni az életüket, és hogy a későbbi karácsonyokkor láthassuk őket.” – mondta a miniszterelnök.

Az egészségügyi vezetők szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy halálosabb lenne, vagy az oltások esetleg nem működnének ellene.

Anglia körülbelül egyharmada kerül a 4. készültségi fokozat alá. A 4. készültségi fokozat szabályai pedig a következők:

Törvény írja elő, hogy mindenki maradjon otthon, eltekintve néhány kivételtől, mint például a munka, az oktatás, az egészségügy, a gyermekgondozás és a testmozgás. Az embereknek azt tanácsolják, hogy ne utazzanak a 4. szint alá tartozó területekre, és az ott élők pedig nem maradhatnak éjszakára távol otthonuktól.

Az eddig érvényben levő karácsonyra vonatkozó enyhítések megszűnnek, tehát nagyobb családi összejövetelek kilőve.

Az üzleteknek szombattól be kell zárniuk, ugyanúgy, mint a fedett szabadidős tevékenységek, például az edzőtermek, a beltéri szórakoztatás, beleértve a mozik, tekepályák és kaszinók, valamint a szalonok, a fodrászok és a körmösök szintén ide tartoznak. A háztartások nem keveredhetnek, csak maximum 2-en találkozhatnak egyszerre különböző háztartásokból, és azok is csak nyilvános helyen kint a szabadban. (kivételt képeznek persze továbbra is az ún. támogató buborékok)

Azok az emberek, családok, akik jelenleg nincsenek otthon de a 4. készültségi szinten levő területen laknak, természetesen haza tudnak utazni. Az emberek ugyanakkor nem utazhatnak külföldre nyaralás vagy látogatás céljából.

Az érintett területek a jelenlegi dél-keleti 3. szint összes területe, beleértve Londonot, Kentet, Buckinghamshire-t, Berkshire-t, Surrey-t, de Waverley, Gosport, Havant, Portsmouth, Rother és Hastings kivételével, valamint Anglia keleti területeit, beleértve Bedfordot, Bedford központját, Milton Keynes-t. , Luton, Peterborough, Hertfordshire, Essex, kivéve Colchester, Uttlesford és Tendring.

A szabályokat két hét múlva, december 30-án felülvizsgálják majd. Nem lesz hatással az iskolákra, mivel már bezártak.   Forrás

Megosztás