Külföldi kőművesek heti £1,000-ért dolgoznak Londonban 1

Több építési vállalat is heti £1,000-os fizetésért vett fel tapasztalt portugál kőműveseket Londonban, a szakképzett brit munkaerő hiánya miatt.

P1000442

A Manpower kutatása kimutatta, hogy a rémhír igaz, miszerint a városban nincs elegendő szakképzett munkás az építkezésekre. Ez természetesen a Nagy-Britanniában élő magyar munkaerőnek jó hír. A Manpower igazgatója, Mark Cahill szerint az utóbbi időben a szakképzett kőművesek piaci ára a duplájára emelkedett. A kutatásból az is kiderül, hogy az építőipar fellendülőben van, és 2007 óta most teljesít a legjobban.

Az építési vállalatok egyharmada, azonban a megfelelő képesítéssel rendelkező szakmunkások hiányában nem vállal be új projekteket. Tény ugyanis, hogy a szakma a válság ideje alatt egyáltalán nem tartozott a vonzó szakmák közé.

Charles Balson, Essex-i kőműves szerint az £1,000-os heti fizetés már olyan összeg, amiért mindenki szívesen újra hadrendbe állítja magát. Sokak szerint azonban inkább több pénzt kellene fektetni a fiatal munkaerő szakképzésére, ahelyett, hogy a pénz külföldi zsebekbe vándoroljon.

A recesszió alatt a kőművesek fizetése napi £40-ot esett. Ha ehhez hozzávesszük a téli leállást és szüneteket, máris egy minimálbéres állás szintjére érkeztünk.

Ahhoz, hogy valaki kőműves lehessen, hivatalos kvalifikáció, vagy papír nem szükséges, de a munkáltató rendszerint elvárja, hogy legyen szakmai, gyakorlati tapasztalat.

Az építkezések száma tavaly április óta rendkívüli mértékben fellendült, amikor a kormány elindította a Help to Buy programot. Az iparágnak ebből kifolyólag rendkívüli mennyiségű munkaerőt kell felszippantania rövid idő alatt. Hosszútávon természetesen számítani fog az új generáció kinevelése is, de jelenleg az építkezéseken a sokéves tapasztalat és a szakképzettség hatalmas fegyvertény.

A helyi önkormányzat 230 000 új otthon megépítésére adta meg a tervezési engedélyt. Novemberben a kormány sikeresen megegyezett az építési vállalatokkal, hogy több tízezer munkahelyet és gyakornoki pozíciót fognak létrehozni a 2015 elejétől kezdődően. Várhatóan 2015-ben a gazdasági fellendülés folytatódik, és a munkahelyek teremtésével, és az új otthonok felépítésével az életszínvonal újult erővel fog tovább emelkedni Nagy-Britannia területén.

Forrás: BBC News

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után