Kritikus a helyzet Londonban, és több, mint 1300 halott egy nap alatt Nagy-Britanniában 1

Sadiq Khan London polgármestere “szükségállapotot” hirdetett a fővárosban a Covid-19 egyre gyorsabb ütemben történő terjedése, és a város egészségügyi és sürgősségi szolgáltatásaira gyakorolt nyomás miatt.

Kritikus a helyzet Londonban, és több, mint 1300 halott egy nap alatt Nagy-Britanniában 3

A polgármester elmondása szerint a helyzet most már „kritikus, és a vírus megállíthatatlanul terjed”. A londoni kórházakat a “túlterhelődés veszélye fenyegeti”, az ágyak a következő két hétben valószínűleg mind meg fognak telni, hacsak a vírus terjedése drámai módon le nem lassul – mondta. A szükségállapot bejelentése lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy fokozzák az emberi életet és jólétet komolyan veszélyeztető válsághelyzetekre adott összehangolt válaszreakciót, és ilyenkor nagyobb felelősség hárul a kormányra, hogy azonnal nyújtson extra támogatást, ahogy csak tud. Erre az intézkedésre korábban a Grenfell-torony kigyulladásakor, valamint a Westminster Bridgenél és a London Bridgenél történt terrortámadások alkalmával került sor.

Mivel minden 30 – és a város egyes részein már 20 – londoni lakosból egy fertőzött, az elmúlt hetekben az egészségügyi szolgáltatásokra nehezedő nyomás egyre intenzívebbé vált. A polgármester nem győzte hangsúlyozni a helyzet komolyságát és azt, hogy a londoniaknak be kell tartaniuk a kijárási korlátozásokat, és azt, hogy ne keveredjenek más háztartásokkal.

A rendőrség pedig arra figyelmeztetett mindenkit, hogy készek komoly pénzbírságot kiszabni azokra, akik elősegítik az új koronavírus variáns terjedését azáltal, hogy mindenféle illegális bulikat és összejöveteleket tartanak, megszegve a kormány által bevezetett rendeletet.

December 30. és január 6. között a londoni kórházakban a betegek száma 27 százalékkal (5524-ről 7034-re) nőtt, a lélegeztető gépen levőké pedig 42 százalékkal (640-ről 908-ra) emelkedett. Az elmúlt három napban az NHS 477 halálesetet jelentett be csak a londoni kórházakban. A koronavírus miatt jelenleg kórházban fekvő 7034 ember 35 százalékos növekedést jelent az áprilisi tetőponthoz képest. A londoni kórházban jelenleg körülbelül 830 koronavírusos betegfelvétel történik naponta.

Kritikus a helyzet Londonban, és több, mint 1300 halott egy nap alatt Nagy-Britanniában 4

Mr. Khan konzultált a londoni NHS vezetőivel, a helyi hatóságokkal, az angliai közegészségüggyel és a sürgősségi szolgálatokkal, mielőtt szükségállapotot hirdetett volna.

„A londoni esetek száma gyorsan növekedett az elmúlt időszakban, kórházainkban több mint egyharmaddal több beteget kezelnek a tavaly áprilisi csúcshoz képest. Hős orvosaink, ápolónőink és az NHS munkatársai elképesztő jó munkát végeznek, de ilyen gyorsan növekvő esetszám mellett kórházainkat a túlterhelés veszélye fenyegeti. Az igazság az, hogy a következő két hétben el fog fogyni az ágy a betegek számára, ha a vírus terjedése nem lassul drasztikusan. Szükségállapotot hirdetünk, mert a vírus által a városunkra jelentett fenyegetés kritikus stádiumot ért el. Ha most nem teszünk azonnali intézkedéseket, az NHS túl fog terhelődni, és még több ember veszíti el az életét.” – nyilatkozta a polgármester egyik legutóbbi beszédében.

Az Egyesült Királyságban a járvány eddigi leghalálosabb napja volt, ugyanis 1325 koronavírus okozta halálesetet regisztráltak a legutóbbi 24 órás időszakban. Emellett több, mint 68 ezer új fertőzöttje is van a Covid-19-nek a szigetországban. Az eddigi legtöbb halálos áldozat a járvány miatt 1224 fő volt egy nap leforgása alatt Nagy-Britannia területén. Sajnos azonban a szakértők arra figyelmeztettek, hogy ezek a számadatok tovább fognak romlani, már csak pusztán amiatt is, hogy ilyen ütemben növekszik a fertőzöttek aránya.       Forrás

Megosztás