Koronavírus UK: újabb fejlemények az omicron variáns, az intézkedések, és a 3. oltás kapcsán 1

Az új Omicron Covid-variánssal megfertőződött újabb személyekre bukkantak Nagy-Britanniában, így a hivatalosan megerősített esetek száma már 9-re nőtt. Az egyik legújabb fertőzött egyénről ráadásul az is kiderült, hogy London központjában is járt úgy, hogy közben már vírushordozó volt.

Koronavírus UK: újabb fejlemények az omicron variáns, az intézkedések, és a 3. oltás kapcsán 3

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) bejelentette, hogy célzott teszteléseket végeznek majd az egyén által felkeresett területeken. Az első két esetet szombaton Essexben és Nottinghamshire-ben regisztrálták. Dr. Jenny Harries, az UKHSA vezérigazgatója a következőket mondta: „Nagyon valószínű, hogy az elkövetkező napokban még több esetet fogunk találni, ahogyan azt a világ más országaiban is megfigyelhetjük. Nagyon fontos, hogy mindenki, akinél a Covid-19 tünetei jelentkeznek, azonnal izolálja magát és csináltasson egy PCR-tesztet.”

A skót kormány pedig nemrégiben hivatalosan is bejelentette, hogy Skóciában is felbukkant az omicron variáns, és ott már hat esetet is regisztráltak az elmúlt 24 órában. Négyet Lanarkshire-ben, további kettőt pedig Glasgow-ban találtak.

Skócia és Wales a fejlemények következtében már azt követeli Boris Johnsontól, hogy vezessenek be szigorúbb határmenti karantén szabályokat az Egyesült Királyságba látogató utazók számára, a koronavírus új omicron változata miatti félelmek közepette.

Boris Johnson új korlátozásokat jelentett be a hétvégén az új variáns terjedésének megfékezésére, amely a tudósok szerint jobban fertőz és potenciálisan ellenállóbb lehet a vakcinákkal szemben. Nemrégiben az is kiderült, hogy aki nem tartja be a maszkviselésre vonatkozó új szabályokat, az több száz fontos büntetésre számíthat ettől a héttől.

Koronavírus UK: újabb fejlemények az omicron variáns, az intézkedések, és a 3. oltás kapcsán 4

Arra vonatkozóan, hogy mikortól lépnek érvénybe az új intézkedések Nagy-Britanniában, illetve, hogy pontosan mik lesznek azok, egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz bővebben.

Korábban vasárnap Sajid Javid egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a helyzet „közel sincs” még olyan súlyos, hogy esetleg újra be kellene vezetni a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket, vagy egy országos szintű lockdownt. Hozzátette azt is, hogy az ünnepekkel kapcsolatos terveit folytassa csak mindenki az eredeti elképzelése szerint.

Emlékeztető oltás

Nagy-Britanniában minden felnőttnek fel fogják ajánlani a 3. oltást, hogy ezzel is javítsák az esélyeket az Omicron Covid-19 variánssal szemben. Anthony Harnden professzor, az Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottság (JCVI) elnökhelyettese nemrégiben megerősítette, hogy az emlékeztető oltás programot ki fogják terjeszteni a 18-39 évesekre is.

A JCVI csak egy tanácsadó testület ugyan, de a miniszterek arra sürgették, hogy sürgősen vegyék számba az Omicron variáns leküzdésére milyen lehetséges megoldások vannak, és mondják el, mit javasolnak jelen körülmények közt. Harnden professzor kihangsúlyozta, hogy kétféle stratégia létezik a variáns legyőzésére.

“Vagy növeljük a lakosság immunitását, vagy találunk egy megfelelő vakcinát. És mivel elég sok időbe fog telni, amíg kifejlesztjük a megfelelő oltást, így az ésszerű megoldás a lakosság immunitásának növelése, és ezt úgy tudjuk elérni, hogy az eddig be nem oltottakat bátorítjuk az oltásra.” – magyarázta a professzor. Hozzátette, hogy a JCVI már a második és az emlékeztető oltások közötti hat hónapos intervallum csökkentésének lehetőségét is vizsgálja.     Forrás

Megosztás