Koronavírus UK: 2 friss hír a lockdown-ról és a vírus egy lehetséges új "ellenszeréről" 1

A brit kormánynak hamarosan felül kell vizsgálnia, hogy milyen szintű korlátozások szükségesek december másodika után. Robert Jenrick képviselő szerint a kormány következetesebb rendszert szeretne kialakítani és azt is megvizsgálná, hogy a korábbi intézkedések vajon kellőképpen hatékonyak voltak-e. Jenrick szerint az új rendszert jövő héten, vagy azt azt követő héten bejelenthetik, így marad elég ideje az embereknek a december tervezésére.

Koronavírus UK: 2 friss hír a lockdown-ról és a vírus egy lehetséges új "ellenszeréről" 2

Nagy-Britannia jelenleg teljes lockdown alatt van, ám Boris Johnson ígéretet tett arra, hogy az ország december 2-án visszatér a korábbi többszintű korlátozó rendszerhez, vagyis a teljes lezárás nem kerül meghosszabbításra. Aggályok merültek fel azonban azzal kapcsolatban, hogy a régi, többlépcsős rendszer vajon elég hatékony volt-e a vírus terjedésének megakadályozásában. Egyelőre úgy tűnik, a többszintű rendszer első és második foka hatástalan volt és csak a legszigorúbb, harmadik fok volt elég hatékony a vírus kezelésben.

Ha a felülvizsgált, immár szigorított rendszert vezetik be decemberben, az a társasági élet erős korlátozásával járna minden területen a karácsonyi előtti időszakban. A miniszterek most elsősorban arra törekszenek, hogy az ünnepi szezonban alacsony legyen a fertőzési arány, hogy a családok tudjanak együtt karácsonyozni.

A BBC egyik interjújában Jenrick úr azt javasolta, hogy a „nagyon nagy kockázatú” területeken még szigorúbb korlátozásokat legyenek előírva, mint korábban. Arra a kérdésre, hogy lehetne-e új, negyedik extra szigorú szintet bevezetni, azt válaszolta: „Erről még nem jutottunk döntésre”, hozzátéve: „A 3. szintet, amely korábban volt, csak egyfajta alapértéknek tekintettük. Saját lakóhelyemen, Nottinghamshire-ben, a helyi tanács például úgy döntött, hogy egy bizonyos idő után korlátozza az alkoholok árusítását, hogy az emberek ne rendezzenek bulikat vagy alkoholizájanak közterületeken.”-tette hozzá

Jenrick megjegyzései az angliai Public Health igazgatójának figyelmeztetéseivel csengenek egybe, miszerint a korábbi intézkedések  elég „csekély hatást fejtettek ki”. Dr. Hopkins epidemiológus szerint a korábbi, lokalizált intézkedéseknek jelentősen eltérő hatása volt. “A harmadik, erősen korlátozó szinteken, és különösen északnyugaton az intézkedések az esetek számának csökkentésében hatékonynak bizonyultak.” – mondta. „De úgy tűnik, hogy a második szint intézkedései attól függtek, hogy az emberek mennyire vették komolyan ezeket. Az első szinteken pedig egyenesen csekély hatás mutatkozott. Úgy vélem, el kell azon gondolkodnunk, hogy szigorítsuk a rendszert, hogy sikerrel vészeljük át a téli hónapokat, amíg az oltás mindenki számára elérhetővé nem válik”.

A szájvíz hatékony lenne a koronavírus ellen?

Koronavírus UK: 2 friss hír a lockdown-ról és a vírus egy lehetséges új "ellenszeréről" 3

Klinikai vizsgálatok azt kutatják, vajon mennyire hatékony a szájvíz a koronavírus ellen. Egy tanulmány szerint ugyanis a szájvíz 30 másodpercen belül képes megölni a vírust.

A Cardiff Egyetem jelentése szerint a legalább 0,07% cetypiridinium-kloridot (CPC) tartalmazó szájvizek “ígéretes jeleket” mutatnak a vírus elleni küzdelemben. A jelentést  ugyanakkor még nem vizsgálták felül. Eredményét azonban alátámasztja egy másik, a múlt héten publikált tanulmány, amely szerint a CPC-alapú szájöblítők hatékonyan csökkentik a koronavírus jelenlétét.

A legújabb tesztet az egyetem laboratóriumának tudósai hajtották végre, különböző szájvízmárkák használatával, mint pédául a Dentyl. A következő klinikai kísérlet azt vizsgálja majd, hogy a szájvíz mennyire hatékonyan csökkenti a koronavírus jelenlétét a betegek nyálában.  A kísérlet eredményeit 2021 első részében kell közzétenni. Egyébként a Dentyl az egyetlen brit márka, amely részt vesz a 12 hetes klinikai vizsgálatban a Cardiffi Egyetemen.

Dr. David Thomas kutatásvezető elmondta: “Míg ezek a szájvizek nagyon hatékonyan irtják ki a vírust a laboratóriumban, azt is meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan működnek a betegeknél. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a betegek közötti vírusfertőzés terjedésével kapcsolatban a vizsgálat nem szolgáltat közvetlen bizonyítékot. Az eredmény nagyon biztató és pozitív, azonban egyértelműen további klinikai vizsgálatokra van szükség.”

Dr. Nick Claydon, fogászati specialista pedig hozzátette: “Ha ezeket a pozitív eredményeket a Cardiff Egyetem klinikai vizsgálata megerősíti, akkor a CPC-alapú szájvizek, például a Dentyl fontos kiegészítővé válhat a mindennapi rutinunkban.”     Forrás

Megosztás