„Kiemelt helyet érdemelnek a pokolban a Brexit pártiak” – Az EUs vezető hatalmas beszólása, mai beszédében 1

Donuld Tusk, az Európai Tanács jelenlegi elnöke finoman szólva sem kímélte legfrissebb beszédében a Brexitet végrehajtani próbáló brit politikus gárdát, mondván, hogy „a pokolban kiemelt hely járna” közülük elég soknak.

„Kiemelt helyet érdemelnek a pokolban a Brexit pártiak” – Az EUs vezető hatalmas beszólása, mai beszédében 3

A EU egyik legfelső vezetője azzal vádolta a Brexit párti politikusokat a brit oldalon, hogy akadályozzák a dolgok menetét, és veszélyeztetik a békés helyzetet Észak-Írországban, ráadásul mindezt anélkül, hogy bármiféle halvány fogalmuk lenne arról, hogy mi legyen a következő lépés. Beszédében az ominózus kijelentés így hangzott: “I’ve been wondering what that special place in hell looks like, for those who promoted Brexit, without even a sketch of a plan how to carry it out safely.”

Vagyis: „Azon gondolkodom, hogy a pokolban az a kiemelt hely vajon hogy nézhet ki, amit azok érdemelnek, akik a Brexitet úgy promótálták, hogy halvány fogalmuk sem volt arról, miként is lehetne ezt biztonságosan végigcsinálni.”

„Úgy hiszem, hogy a Londonban zajló események, és a brit politikai instabilitás az utóbbi időszakban, nagyon is jól bizonyítja, hogy miért is van szükség jogi garanciára és egy olyan megoldásra, ami végre is hajtható, és amiről tudjuk, hogy működőképes és tartós megoldás is egyben.”

Miközben Donald Tusk és vele együtt az ír miniszterelnök lesétáltak a pódiumról a beszédet követően, a mikrofonban még hallható volt, ahogy egymáshoz beszélnek. Ebből csak annyit lehetett pontosan kivenni, ahogy az ír kormányfő mosolyogva mondja Mr. Tusknak, hogy: „Ezért azt hiszem rendesen kapni fogsz.”

Az európaiak haragja a Brexitpárti vezetőkre irányult inkább, például Boris Johnsonra, Michael Gove-re és Nigel Farage-ra, nem pedig Theresa May miniszterelnökre, aki egyébként holnap Brüsszelbe utazik, hogy megbeszéléseket folytasson az Ír határ kérdésének megváltoztatásáról, hogy az elfogadhatóbb legyen a képviselők számára.

„Kiemelt helyet érdemelnek a pokolban a Brexit pártiak” – Az EUs vezető hatalmas beszólása, mai beszédében 4

Greg Clark, miniszter eközben arról beszélt, hogy nincs már több idő totojázásra. „Azoknak, akik azt hiszik, meg mondják, hogy eltologathatjuk a döntést egészén a végéig, és majd március 28-án kitaláljuk mit akarunk, azt kell mondjam, hogy NEM, ezt sokkal hamarabb meg kell oldanunk.” Elmondása szerint a kormánynak megoldásra kell jutnia néhány napon, vagy legkésőbb 1-2 héten belül, hogy a kereskedelem ne szenvedje meg még drasztikusabban ezt az egészet.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz a brit parlamentben a következő szavazás a brexit, és a brexit megállapodás sorsát illetően, a kormánypárti szóvivő nem tudott konkrét választ adni, csak annyit mondott, hogy „amilyen hamar csak lehetséges”.        Forrás

Megosztás