„A fiatalok soha nem fogják elfelejteni, sem megbocsátani” – a volt brit miniszterelnök újabb elgondolkodtató beszéde a Brexitről 1

A mostani fiatalok nem fogják sem elfelejteni, sem pedig megbocsátani a politikusoknak, akik felelősek a Brexitért, és az egész kialakult jelenlegi helyzetért, főleg ha a végén még ők lesznek azok, akik a legnagyobb áldozatai lesznek az eseményeknek, figyelmeztetett John Major volt brit miniszterelnök.

„A fiatalok soha nem fogják elfelejteni, sem megbocsátani” – a volt brit miniszterelnök újabb elgondolkodtató beszéde a Brexitről 3

Major korábban maga is a konzervatív párt élén kormányozta a brit nemzetet, és most egy igen fagyos hangvételű figyelmeztetést intézett a saját párttársaihoz. Azt nyilatkozta, hogy a pártot egy egész generáción keresztül büntetni fogja a mai fiatalság, akik igencsak aggódnak a saját jövőjük miatt, hogyha Nagy-Britannia végül elhagyni kényszerül az Európai Uniót.

Beszédében Sir John többször is hangoztatta a független szervezetek által készített elemzések eredményeit, melyek szerint a kilépés miatt nehéz idők várhatnak az országra, és ami még rendkívül fontos, hogy a legtöbbet azok fognak szenvedni miatta, akik jelenleg a legkevesebbel rendelkeznek.

„Nem jut eszembe semmi, amit ehhez tudnék hasonlítani.” – mondta az egyébként az új népszavazást támogatók közé tartozó Major. „Ez a legelső olyan alkalom az országunk történelmében, amikor a kormány egy olyan politikai döntést támogat, amivel magát és a nemzetet rombolja. Mindezt annak ellenére, hogy saját tanácsadói is arra figyelmeztetnek, hogy a döntés az országot meggyengíti, a lakóit pedig szegényebbé teszi.”

„Idővel valószínűleg a fiatalok lesznek majd ennek az egésznek a legnagyobb vesztesei. A kilépés dátumának közeledtével rengetegen félnek, hogy mi lesz velük. A kilépést követően pedig, ha majd kiderül, hogy a félelmük beigazolódott, lehet, hogy soha nem felejtik el, és nem is bocsájtják majd meg ezt azoknak, akik felelősek érte.”

„A relatív szegénységben élők, akik igen alacsony életszínvonalon élnek, de a szociális védőháló már nem óvja őket, még mindig igen komoly probléma Nagy-Britanniában. Egyszerűen nem normális az, hogy az ötödik vagy hatodik leggazdagabb országban a világon, az élelmiszerbankok létfontosságúvá válnak egyre több ember számára.” – magyarázta beszédében a 90-97-ig hatalmon levő exkormányfő.

„A szegénység pedig nagy mennyiségben káros hatású. Elidegeníti az embereket, és gondterhessé teszi őket. Az emberi szellem nagy nehézségeket el tud viselni; de az egyenlőtlenség és igazságtalanság még keserűbbé teszi a hétköznapokat.” Ezzel Sir John Major az első a konzervatív pártban, aki végre nyíltan ki merte mondani, hogy a Brexitet úgy ahogy van le kéne fújni, és az 50. cikkelyt visszavonni azonnali hatállyal.

Emellett ő volt az, aki arra szólította fel Theresa May miniszterelnököt, hogy adja meg a lehetőséget a minisztereinek, hogy szabadon választhassanak a Brexit összes lehetséges végkimenetele közül. Továbbá nyíltan kijelentette, hogy a miniszterelnöknek észre kellene vennie, hogy a parlamenti képviselők „kinyírták” a brexit tervezetét a parlamenti szavazás során, és hogy apró kis pofozgatásokkal nem tudja azt újraéleszteni.

Emellett megemlítette azt is, hogy a kormány saját szakértőgárdája volt az, ami azt jósolta, hogy az északkeleti régió gazdasága 16%-kal esne vissza egy esetleges megállapodás nélküli kilépés esetén. „Ezt pedig semmilyen kormánynak nem lenne szabad pókerarccal végignéznie…” A volt miniszterelnök előző beszéde is szintén elég elgondolkodtató volt, erről egy korábbi cikkünkben olvashattok.     Forrás

Megosztás