Kiderült, legalább mennyi angliai magyar akar biztosan Nagy-Britanniában maradni (friss adatok) 1

A brit belügyminisztérium legfrissebb, néhány napja közzétett adatai szerint durván 6,5 millió EU-s állampolgár folyamodott az ún. letelepedett státuszért február végéig. A nyilvánosságra hozott adatokból most az is kiderült, hogy hány magyar van (eddig) akik már jelezték igényüket, vagy meg is kapták a tartózkodási engedélyüket…

Kiderült, legalább mennyi angliai magyar akar biztosan Nagy-Britanniában maradni (friss adatok) 3

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-ével kilépett az EU-ból, viszont azok az EU állampolgárok, akik 2020 végéig, vagyis a kilépést követő durván 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig életvitelszerűen letelepedtek a szigetországban, továbbra is az országban maradhatnak az összes jogosultságuk megtartásával, ehhez azonban határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – más néven settled status-ért – kellett folyamodniuk.

Ezt hivatalosan egészen tavaly június 30-ig lehetett megtenni, de a brit kormány továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen nyújtsák be igényüket a tartózkodási engedély megszerzésére, ugyanis bár a határidő már lejárt, továbbra is befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A csütörtökön közzétett legfrissebb adatok szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai részéről 2022. február legvégéig összesen 6 493 300 letelepedési kérvény futott be, és ezek közül 437 ezret a 2021. június 30-i határidő után nyújtottak be. Mostanra ezek közül több, mint 6 192 600-at bíráltak el; 747 400-at a tavaly júniusi határidő letelte után.

A most közzétett adatokból az is kiderült, hogy a brit belügyminisztérium az idáig elbírált folyamodványoknak durván a 4 százalékát utasította el. A kérvények 2 százalékát a beterjesztők vonták vissza valamilyen okból, további 2 százalék pedig valamilyen okból kifolyólag érvénytelen volt.

A közzétett adatokból az is kiderült továbbá, hogy 2021. december 31-ig összesen 161 600 magyar állampolgár folyamodott a letelepedett státuszért Nagy-Britanniában. A lista élén egyébként a románok álltak több, mint 1 184 000 kérelemmel, őket pedig a lengyelek követték, akik közül szintén több, mint 1 137 000-en jelezték, hogy szeretnének tartósan a szigetország területén maradni.

Az első ötben vannak még az olaszok 572 350, a portugálok 436 650 és a spanyolok 372 300 benyújtott letelepedési kérelemmel. A legnagyobb EU-tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül a franciák 240 530, a németek  pedig 170 230 kérelmet nyújtottak be.

A december 31-ig elbírált és jóváhagyott kérelmek közül a kérvényezők 52 százaléka kapott eddig settled status-t, míg 41 százalék kapott ún. előzetes (pre-settled) letelepedett státuszt. A letelepedett státusszal kapcsolatos további hasznos tudnivalókat egy korábbi cikkünkben, itt találjátok.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után