Ki lesz az új miniszterelnök Nagy-Britanniában, és mit ígér a Brexit kapcsán 1

Boris Johnson ismét hatalmas fölénnyel nyert a versenytársai előtt, miután a második szavazás is lezajlott arra a kérdésre vonatkozóan, hogy ki legyen a konzervatív párt új vezetője Theresa May után.

A korábbi külügyminiszter, illetve London expolgármestere összesen 126 szavazatot gyűjtött be, és így továbbra is magasan a legesélyesebb jelölt, hogy May után ő vegye át Nagy-Britannia irányítását, és a Brexit helyzet levezénylését. A szigetország kilépésének határideje a legutóbbi fejlemények szerint ugyanis október 31-re tolódott át.

Ki lesz az új miniszterelnök Nagy-Britanniában, és mit ígér a Brexit kapcsán 3

Jeremy Hunt, a királyság jelenlegi külügyminisztere volt a második legtöbb szavazatot bezsebelő jelölt, bár a 46 szavazata igen kevésnek tűnik ahhoz, hogy Borist meg tudja szorongatni. A harmadik legtöbb voksot Michael Gove, a mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter szerezte, ő 41-et kapott, míg a negyedik helyen Rory Stewart zárt 37 szavazattal.

Sajid Javid 33 szavazatával éppen hogy elegendő voksot gyűjtött, hogy indulhasson, viszont Dominic Raabnak már nem gyűlt össze elég támogatója, így ő kiesett a versenyből. A következő szavazás szerdán esedékes, amin a legkevesebb szavazatot gyűjtő jelölt ismét kiesik majd. Ez így megy tovább egészen addig, míg két jelölt marad csak. Ezt követően fogják majd egy nagyobb szavazás keretein belül eldönteni, hogy ki lesz Nagy-Britannia új miniszterelnöke, viszont a győztes kihirdetése majd csak július második felében fog megtörténni.

Ki lesz az új miniszterelnök Nagy-Britanniában, és mit ígér a Brexit kapcsán 4

A versenyben vezető Boris Johnson azt mondta, hogy Nagy-Britanniának október 31-ig el kell hagynia az EU-t, függetlenül attól, hogy képes volt-e összehozni egy új megállapodást Brüsszelben, vagy sem. Ragaszkodott hozzá, hogy ő nem akar egy megállapodás nélküli Brexitet, de azt mondta, hogy elengedhetetlen, hogy a kormány készüljön fel erre az eshetőségre is, mint „utolsó lehetőségre”.

Ki lesz az új miniszterelnök Nagy-Britanniában, és mit ígér a Brexit kapcsán 5

A belügyminiszter Sajid Javid ragaszkodott hozzá, hogy megváltoztassa a konzervatív pártról alkotott képét az egész országban, miközben hangsúlyozta saját egyszerű múltját, mint egy bevándorló gyermeke. Javid úr elmondta, hogy az Egyesült Királyságnak fel kell készülnie arra, hogy megállapodás nélkül lép ki az ország, de azt mondta, hogy október 31-ig ő el tudja érni, hogy sikerüljön a megállapodást megszavaztatni a parlamenttel.

Ki lesz az új miniszterelnök Nagy-Britanniában, és mit ígér a Brexit kapcsán 6

A külügyminiszter azt mondta, hogy ő egy „komoly vezető” az ország történetének eme „komoly pillanatában”. Figyelmeztetett arra, hogy a konzervatív párt „megsemmisül”, ha választások lesznek, anélkül, hogy először a kilépést végre nem hajtják. Azt mondta, készen áll arra, hogy megállapodás nélkül vezesse ki az országot az EU-ból, de jelezte, hogy október 31-ét követően meghosszabbíthatja a Brexit határidejét, ha a megállapodáshoz már közel lesz az ország.

A Nemzetközi Fejlesztési Miniszter, Rory Stewart óva intett mindenkit a megállapodás nélküli Brexit opciójától, mondván, hogy tündérmeséken alapszik. Azt mondta, hogy ha a képviselők nem tudnak megállapodni, úgy kinevezhetne egy „polgárokból álló bizottságot”, akik három hétig üléseznének, hogy megoldást találjanak a problémára. Emellett pedig beszédében személyes támadást Boris Johnson ellen az alkalmasságát illetően.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után