Ki akarják terjeszteni a Fizetés veszteség nélküli 4 napos munkahét tesztelését a Nagy-Britanniában 1

A szakértők arra biztatják a skót kormányt, hogy a rendszer tesztelésének elsöprő sikere után bővítse ki a négynapos munkahét tesztjeit több városra.

négy napos munkahét

Az ország területén egyre több városban kezdik el tesztelni az új rendszert, köszönhetően annak, hogy a koronavírus járvány miatt rengeteg helyen megváltoztak a munkába járással kapcsolatos szokások. A Skót Nemzeti Párt egy 10 millió fontos alapot ígért a négynapos hetet kipróbáló vállalkozások támogatására, azzal a feltétellel, hogy a benne részt vevő dolgozók fizetése nem csökkenhet.

Az IPPR Scotland egyik közvéleménykutatásából kiderült, hogy az emberek 80% -a úgy érzi, hogy jót tenne a jólétüknek, ha csökkentenék a munkanapok számát. Összesen 2203 db 16 és 65 év közötti embert kérdeztek meg, és ezeknek az embereknek a 88% -a azt mondta, hogy hajlandó lenne részt venni egy ilyesfajta kísérleti programban.

A válaszadók kétharmada (65%) azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, hogy a rövidebb munkahét növelné a termelékenységet országos szinten.

Előbb azonban a kormánynak ki kell terjesztenie a kísérleteket a gazdaság több ágazatára, a nem irodai, a különböző műszakokban dolgozó és a részmunkaidős alkalmazottakra is. Ha az alacsonyabb fizetésű szektorok nem szerepelnek a kísérleti projektben – azokkal együtt, akik a négynapos hetet nagyobb kihívásnak találják -, a kísérletek eredményei nem tudnak kellően hasznosak vagy reprezentatívak lenni.

Rachel Statham, az IPPR Scotland vezető kutatója azt mondta: „A skót kormánynak igaza van a négynapos munkahét kipróbálásában, mert a jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy ez a politika elsöprő támogatást élvez a lakosság körében. De a kísérletnek ahhoz hogy sikeres legyen, tartalmaznia kell mindenféle munkahelyet és minden típusú munkát. Ugyanis a dolgozók jelentős része nem a tipikus hétfőtől péntekig, 9-5-ig dolgozó személy.”

A négynapos munkahét kapcsán, Izlandon folytatott kísérletet elemző kutatók nagyon pozitív eredményeket találtak. A tanulmány megállapította, hogy a termelékenység a legtöbb munkahelyen változatlan maradt vagy javult, nem került többletköltségbe a munkáltatónak, és a munkavállalók jóléte drámaian megnőtt.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után