Lehet, hogy hamarosan csak 4 napot kell dolgozni egy héten: hatalmas sikerrel zárult a kísérlet 1

A világ eddigi legnagyobb, négy napos munkahét és csökkentett munkaidő kísérlete, amit Izlandon teszteltek „elsöprő sikert aratott”, és az Egyesült Királyságban is lehet, hogy tesztelni akarják ezek után – nyilatkozták a kutatók.

Lehet, hogy hamarosan csak 4 napot kell dolgozni egy héten: hatalmas sikerrel zárult a kísérlet 3

Izlandon az ország teljes dolgozó népességének több, mint 1 az százaléka vett részt a kísérleti programban, amely 35-36 órára csökkentette a munkahetet a fizetések bármilyen mértékű csökkentése nélkül. Az Izland és az Egyesült Királyság közösen elvégzett elemzése megállapította, hogy a 2015 és 2019 között zajló, több mint 2500 embert érintő kísérletek fokozták a termelékenységet és növelték a jólétet, sőt már ennyi idő alatt is állandó változásokhoz vezettek.

Az izlandi szakszervezetek szövetsége, amely együttesen tárgyal a legtöbb izlandi alkalmazott béréről és munkahelyi körülményeiről, ennek a tesztnek az eredményeként máris elkezdett tárgyalni a csökkentett munkaidőről országos szinten.

A kutatók becslései szerint a 2019-2021-ben megkötött új megállapodások eredményeként, miután a vizsgálatok befejeződtek, Izland teljes dolgozó népességének 86 százaléka vagy csökkentett óraszámban dolgozik, vagy pedig a szerződéseikben rugalmasan csökkenthető a munkaórák száma. A tárgyalásokat egyébként Reykjavik városi tanácsa és az izlandi kormány indította el a szakszervezetek és a civil társadalmi csoportok nyomására.

A kísérletben részt vevő munkavállalók között 9–5-ig dolgozó alkalmazottak és nem szabványos műszakban dolgozó munkavállalók egyaránt voltak vegyesen. A munkáltatók között irodák, óvodák, kórházak és sok más területen dolgozó cég is megtalálható volt.

A kutatás eredményei szerint a stressz, a kiégés, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly egyaránt drasztikus mértékben javult gyakorlatilag az összes tesztelt csoportban. Ennek eredményeként a kutatók elmondása szerint a termelékenység és a szolgáltatás minősége a bevont munkahelyek többségében vagy egyáltalán nem romlott, vagy szintén javult.

Will Stronge, az Autonomy kutatási igazgatója elmondta: „Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a világ eddigi legnagyobb, az állami szektorban végzett rövidebb munkahét kísérlete minden szempontból elsöprő sikert aratott. Ez azt jelenti, hogy az állami szektor megérett a rövidebb munkahetekre és más kormányok pedig szintén levonhatják ebből a tanulságot… Izland nagy lépést tett a négynapos munkahét felé és az Egyesült Királyság állami szektora fontolgatja a megvalósítását itt, a szigetországban is.”

A Survation által tavaly júliusban közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 63 százaléka támogatja a négynapos hét gondolatát. A négy napos munkahét ötlete némi támogatottsággal bír az Egyesült Királyságban is, 45 képviselő alá is írta az indítványt, és felszólította a kormányt, hogy állítson fel egy bizottságot a javaslat megvizsgálására.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után