Két szuper hír, és fontos változás a külföldi utazási szabályokkal kapcsolatban Nagy-Britanniában 1

Két fontos bejelentés is történt a csütörtöki nap folyamán, ami az utazni vágyók számára érdekes és hasznos infó lehet a jövőre nézve. Az egyik az utazási „vörös listával” kapcsolatos, míg másik az pedig a védettségi igazolványokkal illetve az oltási tanúsítványokkal.

Két szuper hír, és fontos változás a külföldi utazási szabályokkal kapcsolatban Nagy-Britanniában 3

Az Egyesült Királyság utazási „vörös listáján” szereplő összes maradék célállomás lekerül a listáról, és több tucat újabb ország vakcináit is el fogják fogadni a jövőben, derült ki a brit kormány legutóbbi bejelentéséből. Ez a lépés egyben azt is jelenti, hogy egyetlen utasnak sem kell többé karanténba vonulnia egy szállodában 11 éjszakára, vörös listás országból visszatérvén horror áron (több, mint 2000 fontért). A módosítás november 1-jén, hétfőn hajnali 4 órától lép életbe.

A vörös listás rendszert azonban nem törlik el teljesen, és a jövőben ismét felkerülhetnek még oda országok, ha például egy új variáns kezdene el terjedni a jövőben. Sajid Javid egészségügyi miniszter azt mondta, hogy ez továbbra is „létfontosságú határaink védelmének érdekében”. „Ha a kockázat ismét elkezdene növekedni, nem fogunk habozni, azonnal cselekedni fogunk, és felveszünk országokat a vörös listára” – mondta.

A Munkáspárt szerint a brit határ védelmében a kormány csúfos kudarcot vallott, és az összes ország eltávolítása a vörös listáról „kockázatot jelenthet jövőbeli biztonságunkra nézve”. Jim McMahon, „árnyék közlekedési miniszter” ismét arra szólította fel a kormányt, hogy „legyen nyitott és őszinte a lakossággal” azáltal, hogy országonkénti bontásban teljes és részletes elemzést tesz közzé a Covid-ról, hogy megnyugtassa az embereket, hogy „ezeket a döntéseket tudományos, nem pedig politikai alapon hozzák meg”. .

A másik nagyon fontos változás, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy a brit oltási tanúsítványokat péntektől (október 29.) az EU saját digitális Covid-tanúsítványával egyenértékűnek ismerik el. Ez pedig szuper hír azoknak, akik Magyarországra készülnek és nincs védettségi igazolványuk. Így ugyanis nem kell vele foglalkozni, mivel az NHS elérhetővé teszi az Egyesült Királyságban oltottak számára az EU Digital Covid certificate-et, ami papír formátumban is érvényes.

Míg számos EU-tagállam már eddig is elismerte az NHS Covid Pass-t, a régóta várt döntés mostantól biztosítja, hogy azt Európa-szerte automatikusan elfogadják. Ennek köszönhetően mind a határátlépésnél, mind a belföldi használatnál Magyarországnak kötelezően el KELL fogadnia a dokumentumot.

A bizottságnak három hónapjába telt, hogy elfogadja az Egyesült Királyság egyenértékűségi státusz iránti kérelmét, amely viszont mostantól kiterjed majd az Angliában, Walesben, Észak-Írországban és Skóciában kiadott oltási útlevelekre is. Ez lehetővé teszi más országok számára is, hogy a határon hozzáférjenek a felhasználók oltási állapotához és a teszteredményekhez.       Forrás

Megosztás