"A kéthetes Lockdown-t már karácsony előtt be kellene vezetni Angliában, különben túl késő lesz" 1

Az omicron variáns terjedését úgy lehetne a leghatékonyabban megállítani Angliában, ha már karácsony előtt bevezetésre kerülne a kéthetes lockdown, amelyet a kormány már fontolgat – nyilatkozta a mai nap folyamán egy vezető kormányzati tanácsadó.

"A kéthetes Lockdown-t már karácsony előtt be kellene vezetni Angliában, különben túl késő lesz" 3

Stephen Reicher, aki a St Andrews Egyetem szociálpszichológia professzora és a Scientific Advisory Group for Emergency (Sage) tagja azt mondta, egyértelmű, hogy a brit kormány által nemrégiben bevezetett B-terv intézkedései önmagukban nem elegendők a fertőzöttek számának az egyre gyorsuló ütemben való növekedésének a megállításához.

Reicher professzor, aki nemrég nyilatkozott a Times Rádiónak személyesen, azt mondta, most van itt az ideje annak, hogy cselekedjünk, nem később. A kormány a nemrégiben kiszivárgott hírek szerint egy kéthetes „megszakító” lockdownt tervezget, de eddig úgy lehetett tudni, hogy ha lesz is, csak karácsony után. Most azonban már az is egyre bizonytalanabb, hogy egyáltalán a karácsonyt megvárják-e az intézkedések bevezetésével.

A The Times korábban arról számolt be, hogy a kormány által felvázolt új intézkedések megtiltanák a másokkal való találkozást zárt térben, kivéve ha az munkavégzés céljából történik, és emellett a kocsmák és éttermek csak a szabadtéri, kerthelyiségeikben szolgálhatnák ki a vendégeket. A Financial Times pedig úgy értesült, hogy Boris Johnsonnak pénteken számos lehetőséget vázoltak fel egy, a C tervről készült prezentáció keretein belül, amelyek az „enyhe útmutatástól, egészen a teljes lockdownig” terjedtek.

Az újság szerint a miniszterelnököt támogató szakértők közül többen azt mondták, hogy Boris Johnson továbbra is az enyhébb verziót, vagyis az útmutatások bevezetését szeretné csak, de ugyanakkor reálisnak kell lennie az Omicron variáns okozta fenyegetéssel kapcsolatban.

Reicher professzor szombaton ezt mondta a Times Radio-nak: „Az egyetlen mód igazából, de legalábbis a leghatékonyabb módja annak, hogy azonnali hatást érjünk el, ha csökkentjük a az emberek közti kontaktusok számát. Sok szempontból az emberek közti közvetlen érintkezés csökkentésének leghatékonyabb módja egy kéthetes megszakító lockdown lenne.”

„Karácsony utánig is várhatnánk vele, a probléma azonban az, hogy karácsony után valószínűleg már késő lesz, addigra valószínűleg még hatalmasabb fertőzéshullám indul be, ami óriási hatással lesz a társadalomra. Amikor az emberek azt mondják, hogy „nézd, nem akarunk lockdown-t”, akkor természetesen mi értjük, hogy miért mondják és meg is értjük. De a probléma jelenleg az, hogy a fertőzések terjedése miatt már így is kezd megint minden bezárni és leállni.  Szóval azt hiszem, most kell cselekednünk.”

A The Independent értesülései szerint az Omicron variáns okozta hullám akár napi 1000 halálesethez is vezethet Nagy-Britanniában egy kormányzati modell segítségével készített becslés szerint, ami szintén tovább fokozza a miniszterek aggodalmát, hogy akár már nagyon rövid időn belül kénytelenek lesznek egy újabb lockdown bevezetéséhez folyamodni. Ez a becslés a modell szerinti legrosszabb forgatókönyv esetén valósulhat meg, amelyet egyébként a kormányt segítő Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Csoportjának (Sage) tagjai készítettek. A miniszterek úgy vélik, hogy már a jövő héten összehívhatják a parlamentet, hogy megvitassák az esetleges további korlátozások bevezetését.      Forrás