Károly király megkoronázása – dátum, ünnepség, munkaszüneti nap, hosszú hétvége és minden, amit tudni kell 1

III. Károly király megkoronázásának dátuma egyre jobban közeledik, ha egészen pontosak akarunk lenni a nagy nap 2023. május 6-án lesz, ezt mindenkinek érdemes bevésni, de van itt még más is, amit jobb ha fejben tartunk.

Károly király megkoronázása – dátum, ünnepség, munkaszüneti nap, hosszú hétvége és minden, amit tudni kell 3

Az ünnepség terveit most mutatják majd be a napokban, már csak néhány hét van ugyanis hátra az eseményig, és az ünnepséget olyanra tervezik, amely „az uralkodó szerepét tükrözi a jelenben és a jövő felé tekint, miközben a régi hagyományokra is figyelmet fordítanak majd”.

A koronázás az első ilyen szertartás lesz 1953 óta, amikor Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt megkoronázták – és ennek örömére több napos ünnepségre is számíthatunk. A kiemelt események közé tartozik a „nagy ebéd”, utcai partikat is tartanak majd szerte az Egyesült Királyságban, valamint a május 7-i koronázási koncert.

De kapunk-e plusz ünnepnapot a koronáz alkalmából – és ha igen, mikor lesz esedékes?

A jó hír az, hogy igen, lesz mindenki számára egy extra munkaszüneti nap a koronázás alkalmából. Ez a szokásos májusi munkaszüneti napon felül jár majd, amely idén május 1-re esik, vagyis két hosszú hétvégét kapunk egymás után. A kormány novemberben erősítette meg a hírt, hogy az extra szabadnap május 8-ára, hétfőre esik majd, vagyis két nappal a koronázás után lesz.

Rishi Sunak miniszterelnök akkor azt mondta, hogy a kivételes ünnepnap alkalmat teremt a családok és közösségek összejövetelére, hogy együtt ünnepeljenek, és ezt egy „különleges pillanatnak” nevezte az egész ország számára.

Károly király megkoronázása – dátum, ünnepség, munkaszüneti nap, hosszú hétvége és minden, amit tudni kell 4

„E történelmi esemény elismeréseként örömmel jelenthetem be, hogy jövőre újabb munkaszüneti napot hirdetek az Egyesült Királyság egészére” – mondta akkor Mr. Sunak. “Az emberek így összegyűlhetnek, hogy megünnepeljék és tisztelegjenek III. Károly király előtt azzal, hogy részt vesznek a tiszteletére rendezett helyi és országos rendezvényeken országszerte.”

Mint minden munkaszüneti napon, sok vállalkozás valószínűleg aznap zárva tart majd. Ez azonban a munkaadók egyéni döntésétől függ, hogy ki dolgozik majd és ki nem – mivel sok olyan hely van, például üzletek, amik nyitva tartanak munkaszüneti napokon is.

Míg a legtöbb üzlet bezárt a királynő szeptemberi temetésére, a legtöbben még nem hozták nyilvánosságra május 8-i tervüket. Előfordulhat, hogy egyesek megváltoztatják nyitvatartási idejüket, míg mások úgy döntenek, hogy teljesen bezárnak arra a napra. Érdeklődjön mindenki a munkáltatójánál, ha nem biztos abban, hogy cégének milyen tervei vannak aznapra.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után