Károly király első nyilatkozata édesanyja, a királynő halála után: mi jön most, hogy II. Erzsébet elhunyt 1

Az új angol király azt mondta, hogy édesanyja, II. Erzsébet királynő halála „a legnagyobb szomorúság pillanata” számára és az egész királyi család számára.

Károly király első nyilatkozata édesanyja, a királynő halála után: mi jön most, hogy II. Erzsébet elhunyt 3

Az új uralkodó – akinek címét a Clarence House megerősítette III. Károly királyként – egyik első dolga az volt, hogy beszélt gyászáról, és rávilágított arra a „tiszteletre és mély szeretetre”, amelyben a királynőt „olyan széles körben tartották”. Szavai nem sokkal azután hangzottak el, hogy a Buckingham-palota megerősítette, hogy az ország leghosszabb ideig regnáló uralkodója, aki több mint 70 évig volt a királynő, csütörtök délután „békésen” távozott el.

Charles írásos nyilatkozatában kijelentette: „Szeretett anyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság pillanata számomra és családom minden tagja számára. Mélységesen gyászoljuk egy nagyszerű Uralkodó és egy nagyon szeretett Anya eltávozását. Tudom, hogy elvesztését az egész országban, a birodalomban és a Nemzetközösség területén, valamint számtalan más országban, sok sok ember fogja érezni szerte a világon.”

Károly úgy döntött, hogy keresztény nevét használja uralkodói címére, akárcsak néhai szeretett anyja, II. Erzsébet királynő. Az új uralkodó nevét hagyományosan az Accession Council-on hirdetik ki, amelyre a lehető leghamarabb a londoni St James’s Palace-ban kerül sor, az előző uralkodó halála utáni napokban. Ez részét képezi az új király kikiáltásának.

Liz Truss, az új miniszterelnök a Downing Street előtt mondott beszédében III. Károly királyra hivatkozott, mondván: „Ma a korona, új uralkodóra, új államfőnkre, III. Károly királyra száll át.”

Károly király első nyilatkozata édesanyja, a királynő halála után: mi jön most, hogy II. Erzsébet elhunyt 4

A király és a királyné visszatér Londonba – Charles és Camilla csütörtökön éjszakára Balmoralban marad, de pénteken visszatér Londonba. Gyásza ellenére a kötelesség szólítja a királyt így uralkodóként Liz Truss miniszterelnökkel fog találkozni, ami várhatóan a lehető leghamarabb megtörténik.

A temetési tervek megerősítése – Charles ezt követően találkozik a királynő temetéséért felelős személlyel – Norfolk hercegével –, hogy jóváhagyja a következő napok gondosan megkoreografált ütemtervét.

Nemzeti gyász – A kormány később megerősíti a nemzeti gyász időtartamát, amely valószínűleg 12-13 nap lesz, mostantól egészen a királynő temetését követő napig. Azt is bejelentik, hogy a temetés napja nemzeti gyásznap formájában munkaszüneti nap lesz. A király ezután televíziós közvetítés keretein belül beszédet intéz a nemzethez.

A királynő halálát követő napon délelőtt 10 órakor az Accession Council általában a londoni St James’s Palace-ban ül össze, hogy hivatalosan kikiáltsa Károlyt az új uralkodónak.

Az alsóház és a Lordok Háza várhatóan hétfőn Westminsterben gyűlik össze részvétnyilvánításra, amelyen a király is részt vehet. Kedden várhatóan Londonba szállítják a koporsót. Nagy valószinüséggel a Buckingham-palotában lesz elhelyezve.

A királynő állami temetésére London központjában, a Westminster Abbey-ben kerül sor.

A család idősebb tagjai várhatóan követik majd a koporsót – akárcsak Diana, a walesi hercegnő és Edinburgh hercege temetésén. Az istentiszteletet a televízió közvetíti, és várhatóan kétperces országos néma csendet tartanak.

A királynő végső nyughelye a VI. György király emlékkápolna, a főkápolna melléképülete lesz – itt temették el édesanyját és édesapját, valamint nővére, Margit hercegnő hamvait.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után