Káosz az EasyJet egyik angliai járatán - a pilóta nem volt hajlandó felszállni, mert „büdös szag volt”, és ez még csak a kezdet... 1

Több mint 100 utas aggódhatott, hogy miként jut haza, miután a pilóta nem volt hajlandó elindulni – mert „büdös szag terjengett” a gépen.

Káosz az EasyJet egyik angliai járatán - a pilóta nem volt hajlandó felszállni, mert „büdös szag volt”, és ez még csak a kezdet... 3

Múlt szerda este a Birminghamből Genfbe tartó Easyjet járat utasait felszólították a beszállás után, hogy szálljanak le a gépről, mert a pilóta azonosítatlan „fura szagot” észlelt a kabin hátsó részén. A járatot, aminek amúgy perceken belül indulnia kellett volna a pilóta nem hivatalosan „törölte” úgy, hogy az már a birminghami repülőtér aszfaltján felszállásra készen várakozott.

Az utasokat, akik közt voltak, akik kisgyermekkel és csecsemővel keltek útra, közel öt órán keresztül váratták, amikor közölték velük, hogy aznap szállodában kell megszállniuk, mert a gép már nem fog elindulni. Az azonosítatlan szagot és azt, hogy mi okozhatta, amely a pilóta szerint amúgy „vegyi” jellegű volt, először a földi személyzet vizsgálta meg.

Úgy tudni, hogy a pilóta volt az egyetlen olyan tagja a személyzetnek, aki érezte a furcsa szagot, de ennek ellenére úgy döntött, hogy biztonsági okokból inkább nem száll fel. Összesen 106 utast kértek meg este 19:40-kor, hogy „menjenek vissza a terminálba”, és várják a további utasításokat a járattal kapcsolatban, a pilóta pedig érezhetően feszült hangon azt mondta: „A rossz hír az, hogy nem hiszem, hogy ma este már fel tudunk szállni”.

Káosz az EasyJet egyik angliai járatán - a pilóta nem volt hajlandó felszállni, mert „büdös szag volt”, és ez még csak a kezdet... 4

Az utasok elmondása szerint az Easyjet képviselői és a személyzet „hazamentek”, miután a járat sorsa eldőlt, így egy külsős cég, a Swissport repülőtéri földi kiszolgáló gondoskodott az utasok elszállásolásáról.

Az egyik utas a következőket nyilatkozta: „Megkérdeztem, hozzak-e ennivalót a gyerekeimnek vagy ők gondoskodnak ételről, a képviselő pedig csak annyit mondott: „Menjenek ki, és várjanak, amíg további fejlemények nem lesznek”. Ez este 8-kor volt.

Azt mondták: „Vártunk egy órát, de nem hallottunk semmit, aztán a járat egyszerűen eltűnt a birminghami repülőtér indulási információs képernyőjéről. Csak akkor tudtam meg, hogy a járatot hivatalosan törölték, amikor megkérdeztem egy másik utast, hogy tudja-e mi történik, és ő mondta, hogy törölték.”

Az utasok problémái csak tovább súlyosbodtak, miután egyesek alig tudták bebizonyítani, hogy a járaton egyáltalán van helyük foglalva, mivel az Easyjet alkalmazás törölte a beszállókártyáikat, miután a járatot törölték, és sokan még a saját poggyászukat sem tudták felvenni egy darabig.

Az 57 éves Loughborough-ból származó Kristin Beattie-nek az utolsó pillanatban kellett szállodát foglalnia férjének Genfben, miután 110 mérföldet autózott egy francia síparadicsomból, hogy felvegye őt, de kiderült, hogy nem érkezik meg aznap.

Azt mondta: „Genfben vett volna fel valaki, aki Orelle-ből érkezett, ezért szállodát kellett foglalnom neki Genfben. Csak vasárnapig terveztem maradni, így a kiruccanásból egy egész nap elment. Este 21 óra elmúlt, és az információs táblán még mindig az állt, hogy „20:30-kor értesítjük önöket a fejleményekről”.

„A gépen ülve nagyon gyorsan közölték, hogy mi a helyzet, és hogy nem megyünk sehova, de negyed 10-kor még mindig az indulási oldalon a check-in pultoknál ücsörögtünk.”

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szerint a légitársaságok kötelesek élelmet, vizet és szállást biztosítani az utasok számára, ha járatuk késik. Azok az utasok, akiknek járatát törölték, utasonként legfeljebb 220 GBP-ig terjedő kártérítést igényelhetnek rövidebb utak esetén, és személyenként 520 GBP-ig terjedő kártérítést hosszabb utak esetén, ha járatuk több mint két órával az eredeti érkezési időpont után száll le.

A Swissport egyik képviselője, aki nem kívánta magát megnevezni, azt mondta, már este fél nyolc körül tudtak arról, hogy törölték a járatot, de csaknem négy órán keresztül nem tudtak tenni semmit, mert „várniuk kellett az e-mailekre”, hogy elkezdhessék lefoglalni a szállodai szobákat.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után