Felfüggesztették a járatokat tegnap reggel a London City reptéren, miután egy aktivista csoport megszállta a kifutópályát.

cityprotest0609b-1

Kilenc demonstráló jutott ki a kifutópályára, ahol egy háromlábú állványhoz láncolták hozzá magukat reggel 5.40 körül, a rendőrség elmondása szerint. A tiltakozók, akik azt mondták, hogy mindezt a Black Lives Matter UK támogatása érdekében tették, és úgy jutottak el a kifutóhoz, hogy először áthajóztak a Royal Docks-on.

A demonstrálást végül, a British Airways utasainak ezrei szenvedték meg, ugyanis, több órás késések alakultak így ki a technikai hiba miatt.

cityprotest0609c

A tiltakozó csoport által kiadott nyilatkozatban ez áll: „Ma reggel, a Black Lives Matter UK-t támogató aktivisták lezárták a London City repülőteret, London Newham kerületében. Ezt az eseményt azért vittük véghez, hogy kihangsúlyozzuk az Egyesült Királyság szerepét a feketék életét érő környezeti hatásokban helyileg és globálisan.”

„Mivel az ország a legnagyobb mértékben hozzájárul a hőmérséklet változásához, és mivel a legkevésbé sérülékeny annak halálos hatásai miatt, ezzel tulajdonképpen azt idézi elő, hogy az éghajlati válság rasszista válság is egyben.”

cityprotest0609a

Az utasok a szociális médián keresztül adták a közvélemény tudtára, mennyire idegesek lettek a tiltakozás okozta késések miatt.

Simon Cartlidge azt mondta: „A City Airporton ragadtam a kifutón lévő tiltakozóknak köszönhetően. A járatok késnek — rémálom.”

A reptérről posztoló Francisco Javier Orts a következőt osztotta meg a Facebookon: „Borzalom, ami itt van, és az unokaöcsém a barátnőjével Párizsban ragadt.”

Más szociális média felhasználók, a véleményüket osztották meg a tiltakozással kapcsolatban.

Az egyik Twitter felhasználó a következőt írta: „Mi köze van a #BlackLivesMatternek a London City Airporthoz?”

Egy másik pedig ezt írta: „Most mondjátok meg, Black Lives Matter, mi van azon utasok százainak az életével, amit most veszélybe sodortatok? Az ő életüknek nem kellene fontosabbnak lennie a hülye tiltakozóitok?”

Rob Breame a következőt tweetelte: „Megdöbbentő, hogy egy csomó #blacklivesmatter tiltakozónak sikerült kijutnia a kifutóra a #londoncityairporton — Hol vannak ilyenkor a #biztonságiak?”

Egy a neve elhallgatását kérő szemtanú a következőt mondta: „Gumicsónakkal jutottak a kifutóra a kikötőből. Most rendőrök veszik körbe őket. Nem tudom biztosan, hogy össze vannak-e láncolva, de össze vannak bújva.”

Az összes járatot, amelyek a reptéren landoltak volna, Southend-i és Gatwick-i repülőterekre irányították át.

A repülőtér szóvivője a következőket nyilatkozta: „A kifutópálya jelenleg, az ott lévő tüntetőknek köszönhetően zárva van. A rendőrség jelen van a helyszínen, és vissza fogják állítani a szokásos működési rendet, amint lehet. Elnézést kérünk az utasoktól az őket ért kellemetlenség miatt.”

A fővárosi rendőrség szóvivője a következőket mondta: „A rendőrtisztek jelenleg a helyszínen tartózkodnak és tárgyalást folytatnak velük. Jelenleg szakértők érkezését várjuk, akik majd „kiszabadítják” a tiltakozókat. Egyelőre, nem történtek letartóztatások.”    Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]