oltas uk covid

A brit kormány a legfrissebb hírek szerint további 114 millió adag Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg a jövőbeli emlékeztető oltás kampányokhoz.

oltas uk covid

A miniszterek nemrégiben bejelentették, hogy a megrendelt oltások a várhatóan 2022-ben és 2023-ban esedékes oltási programokhoz kellenek, hogy az ország immunizálási programja akadálytalanul haladhasson tovább. Véleményük szerint ugyanis ezek segítenek majd a későbbiekben az Omicron és más aggodalomra okot adó variánsok elleni küzdelemben.

A megrendelés 60 millió további adag Moderna vakcinát és 54 millió Pfizer vakcina adagot tartalmaz. A hír azután röppent fel, hogy a kormány nem olyan rég bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban minden felnőttnek felajánlják az emlékeztető oltást még január vége előtt, az Omicron variánssal kapcsolatos növekvő aggodalmak okán.

A tudósok és szakértők közül sokan azonban szkepticizmusukat fejezték ki az emlékeztető oltás kampányok szükségességével kapcsolatban. Dr. Mike Ryan például, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi sürgősségi programjának ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy lenne konkrét bizonyíték arra, hogy a 3. oltás nagyobb védelmet nyújtana.

Az Egyesült Királyság oltási programjának felgyorsítására vonatkozó kérdésre a következőt felelte egy sajtótájékoztatón: „Néhány országnak, ahol hatalmas mennyiségű többlet van oltóanyagból, nehéz eldönteni, kinek adják be előbb, de sok ország számára nem ez a fő probléma, amivel szembesül. Sok országban rengeteg ember az első védőoltást sem tudja megkapni, ezért azt kell mondjam, hogy az luxus, ha olyan helyzetben van egy ország, hogy elegendő oltással rendelkezhet, hogy az oltások hamarabb történő beadásának kivitelezésén kelljen gondolkodnia.”

A miniszterelnök nemrégiben így nyilatkozott az emlékeztető oltások beadásának felpörgetését illetően: „Mindent bele fogunk adni, hogy biztosítsuk, hogy minden egyes személy, aki jogosult rá, megkaphassa, durván két hónapon belül.” Azt is hozzátette emellett, hogy: „létfontosságú, hogy az idősebbek és a klinikailag sebezhetőbbek kapják meg először ezt a plusz védelmet. Tehát, ha már több mint három hónapja kaptad meg a második oltást, és már jogosult vagy az emlékeztető oltásra, kérjük, akkor se próbálj időpontot foglalni, amíg az NHS azt nem mondja, hogy rajtad a sor.”

A keddi naptól, Angliában újra visszatértek a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályok az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, és emellett bizonyos karanténra és tesztelésre vonatkozó szabályok is, a brit kormány ugyanis nagyon igyekszik az Omicron variáns terjedését a lehető leggyorsabban megfékezni. A kormány álláspontja szerencsére továbbra is az, hogy egy újabb országos szintű lezárás elkerülhető, de ahogy azt Boris Johnson is kihangsúlyozta, sajnos teljesen kizárni nem lehet semmit. Forrás

Megosztás