HOLNAPTÓL enyhülnek a külföldi utazásoknál a Covid tesztekre vonatkozó szabályok Nagy-Britanniában 1

A koronavírus járvány ideje alatt az utazni, nyaralni vagy épp családot látogatni induló személyek, családok elég tetemes extra költséggel kellett hogy kalkuláljanak, első sorban a Covid tesztek miatt, viszont ezek a költségek holnaptól (október 24.) csökkennek rengeteg ember számára.

HOLNAPTÓL enyhülnek a külföldi utazásoknál a Covid tesztekre vonatkozó szabályok Nagy-Britanniában 3

A PCR koronavírus tesztek ára szinte már felháborítóan magasnak mondható, tekintve, hogy a legolcsóbb 40 font körül van, de sok helyen személyenként több mint 100 fontot is elkértek idáig. A brit kormány azonban nemrégiben közölte, hogy miként szándékozik csökkenteni azok költségeit, akik a szigetországba érkeznek, vagy hazatérnek egy másik országból.

Azoknak az embereknek, akik külföldről érkeznek az országba, még mindig kell majd Covid tesztet csinálniuk az érkezést követő második napon legkésőbb. De a nem a vörös listán szereplő országokból érkező, teljesen beoltott személyek október 24 -től elég ha csak az olcsóbb és gyorsabb sima gyorstesztet végzik el, a PCR teszt helyett.

Sajnos azonban nem fogjuk majd tudni használni akármelyik gyorstesztet, ami esetleg otthon megmaradt, vagy tartalékba vettük korábban. Azok, amelyek használhatóak lesznek, hivatalosabbak lesznek, és az utasoknak a kormány számára elérhetővé kell tenniük a teszteredményüket. A jóváhagyott forgalmazók listája október 22 -től elérhető a kormány honlapján.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy mennyibe fog kerülni egy ilyen gyorsteszt, viszont annyi biztos, hogy sokkal olcsóbbak lesznek, mint a PCR tesztek. Az utasoknak elvileg egy fotót kell majd feltölteniük a teszt eredményéről egy webes felületre, és azok, akiknek a gyorsteszt eredménye pozitív, ingyen egy PCR tesztet is el kell majd végezniük megerősítésképp – közölte az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium (DHSC).

„Szeretnénk megkönnyíteni és olcsóbbá tenni a külföldre utazást, akár munka miatt utazik valaki, akár barátait vagy családját látogatja meg. Ez a mostani változtatás a teszteket illetően csak az oltási programunk hihetetlen sikerének köszönhetően lehetséges, ami azt jelenti, hogy végre lazíthatunk az utazási szabályokon, miközben megtanulunk együtt élni a vírussal.” – nyilatkozta Sajid Javid egészségügyi miniszter.

„A mai szabálymódosítások egyszerűbbé és olcsóbbá teszik a visszaérkezést az emberek számára az ország egész területén. A drága és kötelező PCR -tesztek eltörlése fellendíti az utazási iparágat, és komoly előrelépést jelent a nemzetközi utazások normalizálásában, illetve ösztönzi az embereket, hogy bátrabban merjenek nyaralást lefoglalni.” – mondta Grant Shapps közlekedési miniszter.

Paul Charles, a The PC Agency utazási tanácsadó ügyvezető igazgatója elmondta: „Ez valóban előrelépés, de a teljesen beoltottaknak, egyáltalán nem kellene tesztet csinálnia. A tesztek költsége olyan mértékben megnöveli az utazás teljes összegét, hogy rengeteg embernek el is megy a kedve tőle. Ez pedig jelentősen csökkenti az iparág újbóli fellendülésének ütemét. Meg amúgy tegyük hozzá, hogy egy foci stadionból egy meccs után hazatérve sem kell tesztet csinálnom. Akkor a nyaralásból hazatérve miért kell?”      Forrás

Hazautazással és Angliába való utazással kapcsolatos szabályok, korlátozások a Covid-19 járvány kapcsán – minden egy helyen

Mindenki kiakadt: fizetőssé akarják tenni a mindenki számára ingyenes gyorsteszteket Angliában

Megosztás