letelepedett státusz

A brit parlament felsőháza, vagyis a lordok háza keresztbe húzta a brit miniszterelnök, Boris Johnson számításait, miután az EUs állampolgárok javára döntöttek egy fontos kérdés kapcsán. A Lordok ugyanis amellett döntöttek, hogy az EU állampolgárok kapjanak kézzel fogható dokumentumot, és egyben bizonyítékot arról, hogy az országban tartózkodhatnak a Brexit után.

Ez volt az első alkalom, hogy Boris Johnson a parlamentben vereséget szenvedett, mióta a választások lezajlottak. A brit parlament felsőháza visszautasította azokat a vádakat, hogy ez a döntés egy igen nagy káoszhoz vezethet majd a kiküldendő okiratok/kártyák körül amik a letelepedett státuszt igazolják. A lordok azt hangoztatták, hogy az embereket meg kell védeni a munkáltatók, az állam vagy épp a landlord irányából érkező diszkriminációtól.

letelepedett státusz

Ez így igen érdekes helyzetet eredményezhet, amikor az alsóház újra megtárgyalja majd a kilépési feltételek több pontját a parlament falai közt.

A becslések szerint az Egyesült Királyságban élő durván 3,6 millió EU állampolgár igen csak fél attól, hogy a Brexit után fizikai okmányok nélküli áldozattá válnak bizonyos helyzetekben, ideértve a bevándorlási tisztviselőkkel felmerülő nézeteltéréseket, ahogy az a Windrush-botrány esetében is történt.

De a Belügyminisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a „csak digitális” megközelítés biztonságosabb lenne. Azzal érvelnek, hogy a fizikai dokumentumok „elkallódhatnak, ellophatók, és megsérülhetnek”. A vereség hatására a konzervatív képviselők bizonyára ösztökélve lesznek, hogy újra fordítsanak a kockán, mivel a kormány terve az, hogy a Brexit megállapodás tervezetét legkésőbb január végéig keresztülpréseljék a parlamenten.

A kormányt 270 szavazattal a 229 ellenében, 41 szavazatos többséggel győzték le, ugyanis a lordok elutasították azt az állítást, miszerint a telepedett státusz digitális bizonyítéka elegendő és megbízható lenne önmagában. A miniszterek jelenleg csak annyit ajánlanak, hogy legyen egy kinyomtatható verziója a letelepedett státuszt igazoló értesítésnek, ami önmagában még nem lenne elegendő bizonyíték.

Azonban a the3million csoport, akik az EU polgárok érdekeit képviselik, azt mondta, hogy egy ilyen kinyomtatott dokumentum könnyen hamisítható, és nem is összehasonlítható vagy egyenértékű a biometrikus adatokat tartalmazó kártyával, amit a nem EU polgárok kapnak, amikor megkapják a tartózkodási engedélyt.

Pont a múlt héten derült ki, hogy nagyjából 900 000 Egyesült Királyságban élő EU-állampolgárnak még mindig nincs meg a letelepedett státusza, pedig jogosult lenne rá. Úgy tűnik, hogy sokan nem kérvényezték, mert tévesen azt hiszik, hogy nem jogosultak rá, hogy megkapják, mert a fizetésük nem éri el az évi 30 000 fontot. (Természetesen ez nem így van). A letelepedett státusz megszerzéséről itt találtok részletes infót.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után