letelepedett státusz

A brit parlament felsőháza, vagyis a lordok háza keresztbe húzta a brit miniszterelnök, Boris Johnson számításait, miután az EUs állampolgárok javára döntöttek egy fontos kérdés kapcsán. A Lordok ugyanis amellett döntöttek, hogy az EU állampolgárok kapjanak kézzel fogható dokumentumot, és egyben bizonyítékot arról, hogy az országban tartózkodhatnak a Brexit után.

Ez volt az első alkalom, hogy Boris Johnson a parlamentben vereséget szenvedett, mióta a választások lezajlottak. A brit parlament felsőháza visszautasította azokat a vádakat, hogy ez a döntés egy igen nagy káoszhoz vezethet majd a kiküldendő okiratok/kártyák körül amik a letelepedett státuszt igazolják. A lordok azt hangoztatták, hogy az embereket meg kell védeni a munkáltatók, az állam vagy épp a landlord irányából érkező diszkriminációtól.

letelepedett státusz

Ez így igen érdekes helyzetet eredményezhet, amikor az alsóház újra megtárgyalja majd a kilépési feltételek több pontját a parlament falai közt.

A becslések szerint az Egyesült Királyságban élő durván 3,6 millió EU állampolgár igen csak fél attól, hogy a Brexit után fizikai okmányok nélküli áldozattá válnak bizonyos helyzetekben, ideértve a bevándorlási tisztviselőkkel felmerülő nézeteltéréseket, ahogy az a Windrush-botrány esetében is történt.

De a Belügyminisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a „csak digitális” megközelítés biztonságosabb lenne. Azzal érvelnek, hogy a fizikai dokumentumok „elkallódhatnak, ellophatók, és megsérülhetnek”. A vereség hatására a konzervatív képviselők bizonyára ösztökélve lesznek, hogy újra fordítsanak a kockán, mivel a kormány terve az, hogy a Brexit megállapodás tervezetét legkésőbb január végéig keresztülpréseljék a parlamenten.

A kormányt 270 szavazattal a 229 ellenében, 41 szavazatos többséggel győzték le, ugyanis a lordok elutasították azt az állítást, miszerint a telepedett státusz digitális bizonyítéka elegendő és megbízható lenne önmagában. A miniszterek jelenleg csak annyit ajánlanak, hogy legyen egy kinyomtatható verziója a letelepedett státuszt igazoló értesítésnek, ami önmagában még nem lenne elegendő bizonyíték.

Azonban a the3million csoport, akik az EU polgárok érdekeit képviselik, azt mondta, hogy egy ilyen kinyomtatott dokumentum könnyen hamisítható, és nem is összehasonlítható vagy egyenértékű a biometrikus adatokat tartalmazó kártyával, amit a nem EU polgárok kapnak, amikor megkapják a tartózkodási engedélyt.

Pont a múlt héten derült ki, hogy nagyjából 900 000 Egyesült Királyságban élő EU-állampolgárnak még mindig nincs meg a letelepedett státusza, pedig jogosult lenne rá. Úgy tűnik, hogy sokan nem kérvényezték, mert tévesen azt hiszik, hogy nem jogosultak rá, hogy megkapják, mert a fizetésük nem éri el az évi 30 000 fontot. (Természetesen ez nem így van). A letelepedett státusz megszerzéséről itt találtok részletes infót.      Forrás

FACEBOOK CSOPORTUNK

You May Also Like

Négy ember is eszméletét vesztette a Ryanair Budapestről Nagy-Britanniába tartó járatán

Az egyik a járaton utazó utas azt nyilatkozta, hogy a repülőút maga…

7 éve nem tombolt ilyen vihar Nagy-Britanniában: a Ciara vihar képekben

Az idei év harmadik komoly vihara, a Ciara nevet kapta a meteorológiai…

Acélrácsot kellett felszerelni az egyik angliai gyorsétteremben a pultra, annyira eldurvult a helyzet

A KFC gyorsétteremlánc egyik éttermében a csirkés finomságokat mostantól már egy fémkerítés…

10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana

Amióta Magyarország az EU részévé vált, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy…