kilépés boris johnson

Boris Johnson, brit miniszterelnök a pénteki nap folyamán aláírta a kilépésről szóló megállapodást, ami egyben azt jelenti, hogy Nagy-Britannia ennek a hónapnak a végével, vagyis január 31-gyel kilép az Európai Unió kötelékéből.

A dokumentumot a miniszterelnök a Downing street 10 szám alatt írta alá pénteken a délutáni órákban, nem sokkal azt követően, hogy azt Brüsszelből Londonba szállították át. Néhány órával korábban, Brüsszelben az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökei is aláírták a megállapodást.

kilépés boris johnson

A brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ez egy fantasztikus pillanat, ami végre véget vet a három éve tartó viaskodásoknak és megosztottságnak, ami a 2016-os népszavazás óta folyamatosan tart és bomlasztó hatással van az egész országra. Az azonban továbbra sem tisztázott, hogy a kilépés után Nagy-Britannia és az EU közt milyen viszony lesz majd, és ez leginkább kereskedelmi szempontból értendő. Ha nem sikerül megállapodnia a két félnek 2020 december 31-ig, ami egy nagyon szoros határidő, akkor nincs kizárva az sem, hogy a kereskedelmi megállapodás nélküli „no deal Brexit” fog megvalósulni.

A kilépésről szóló dokumentum hivatalos aláírásához 1310 napnak kellett eltelnie a Brexit népszavazás óta, amit 52% -48% arányban nyertek a kilépés mellett voksolók 2016 június 23-án. Ez alatt a több mint három éves periódus alatt az ország szinte két részre szakadt és a lakosság a mai napig rettentő megosztott véleménnyel van arról, hogy mi a helyes döntés. Az említett időszak emellett két miniszterelnök idő előtti lemondását is eredményezte, David Cameron 2016-ban köszönt le, az őt követő Theresa May pedig 2019-ben mondott le posztjáról.

Mindössze annyi van már csak hátra, mielőtt az Egyesült Királyság kilép a következő pénteken este 11 kor, hogy a ratifikáció megtörténjen az Európai Parlament részéről, amit várhatóan január 29-én ejtenek majd meg Brüsszelben.

A mind a két fél által aláírt eredeti dokumentumot visszaszállítják Brüsszelbe, ahol elzárva őrzik az EU legtöbb nemzetközi egyezményét. Nagy-Britannia pedig egy hivatalos másolatot kap belőle, amit Londonban őriznek majd a Downing Streeten.

brexit megállapodás, kilépés

„A dokumentum aláírása egy fantasztikus pillanat, ami végre teljesíti azt, amit 2016-ban a nép megszavazott, és egyben végre véget vet a több éves megosztottságnak és vitatkozásnak. Mostantól újra egy egységes országként mehetünk tovább előre.” – nyilatkozta a miniszterelnök a megállapodás aláírását követően.

A megállapodás értelmében Nagy-Britanniának a kilépés „árát” meg kell fizetnie ami durván 30 milliárd font körül lesz, ezen kívül garantálnia kell, hogy az EUs állampolgárok jogai nem fognak csorbulni, és az ír tenger mentén egy vámhatárt kell kiépítenie. Mindezek mellett a szigetországra 2020 végéig még az EUs jogszabályok vonatkoznak, viszont a január végi kilépést követően nem vehetnek részt tovább az EUs találkozókon a döntéshozási folyamatokban.

Habár mind a két fél érdekelt abban, hogy 2020 végéig sikerüljön a kereskedelmi viszony részleteiben megállapodni, Boris Johnson azt nyilatkozta, hogy ő többször nem fogja a tárgyalásokat meghosszabbítani az EU-val, vagyis amit sikerül elérni idén december végéig, az lesz. Kíváncsian várjuk a véleményeket minden angliai és otthoni magyar részéről…     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után