Jelentősen megdrágul a vape-ek használata Nagy-Britanniában 1

Jeremy Hunt, brit pénzügyminiszter új adót jelentett be a vape-ekre a tavaszi költségvetés részeként. Az új adó 2026 októberétől lép életbe, és kifejezetten a folyadékkal működő vape-ekre vetik ki.

Jelentősen megdrágul a vape-ek használata Nagy-Britanniában 3

A jogszabálymódosítás értelmében magasabb illetéket kell majd fizetni a több nikotint tartalmazó termékek után. A dohányilletékekre kiszabott adó is emelkedni fog – erősítette meg a pénzügyminiszter a mai beszédében. A jelenlegi szabályok szerint a vape-ek 20 százalékos áfa alá tartoznak, de nincs rájuk különadó, mint a normál cigarettára. Az eldobható vape kiskereskedelmi ára körülbelül 6 GBP, míg egyes szupermarketekben akár 14 GBP-t is kérhetnek egy csomag cigarettáért.

Januárban a kormány bejelentette az eldobható vape-ek betiltását, miután a legfrissebb adatok szerint az elmúlt három évben megháromszorozódott a vape-eket rendszeresen használó gyermekek száma.

A „vape termékek illetékének” emelésével a kormány azt reméli, hogy megfizethetetlenné teszi ezt a szokást a gyerekek számára. Korlátozásokat jelentettek be az ízekre, a csomagolásra és az áruk boltokban való elhelyezésére vonatkozóan is.

Az új illeték a kormány egyik pénzszerzési kísérlete, miután széles körű adócsökkentéseket jelentettek be a költségvetésben más területeken, beleértve a társadalombiztosítás (NI) és a jövedelemadó további csökkentését. A pénzügyminiszter azt állította, a konzervatívok tudják, hogy „az alacsonyabb adó nagyobb növekedést jelent. A nagyobb növekedés pedig több lehetőséget, több jólétet és több finanszírozást jelent az értékes közszolgáltatások számára.

Rishi Sunak, brit miniszterelnök korábban bejelentette, hogy egy „füstmentes nemzedéket” kíván létrehozni olyan jogszabályok bevezetésével, amelyek többek közt vétségnek tekintik a dohánytermékek árusítását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy azt követően születtek.

Bár a dohánytermékek értékesítését nem büntetik, a kormány azt reméli, hogy az intézkedésekkel fokozatosan kivezetik ezeket a termékeket a piacból és a köztudatból, mondván, hogy egy ilyen lépéssel évente milliárdokat takarítanak meg az NHS-nek. A dohányzás az egyik legtöbb betegséghez és halálhoz vezető tevékenység az Egyesült Királyságban. Az NHS adatai szerint évente körülbelül 76 000 ember hal meg az Egyesült Királyságban dohányzás következtében, és ennél sokkal többen élnek a dohányzással összefüggésben lévő betegségektől szenvedve.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után