Jelentősen emelkedni fognak az éves vízszámlák Nagy-Britanniában 1

A vízszolgáltató vállalatok azt szeretnék, ha 2030-ig évi 156 fonttal emelkednének az éves számlák, hogy kifizethessék a korszerűsítéseket és csökkenthessék a szennyvíz kibocsátásukat. Az iparág vezetői szerint a növekedés lehetővé tenné, hogy az infrastrukturális kiadások csaknem megduplázódjanak, elérve a 96 milliárd fontos büdzsét, és ebből többek közt 10 új tározó építését is finanszíroznák.

Jelentősen emelkedni fognak az éves vízszámlák Nagy-Britanniában 3

A javaslat azonban a jelenleg a folyókba és tengerekbe engedett szennyvíz mennyisége és a megélhetési költségek folyamatos nyomása miatti rendkívül nagy felháborodást keltett a lakosság körében. A tervek jóváhagyására az Ofwat vízügyi szabályozó hatóságot kérték fel. Ha zöld utat kapnak, a vízügyi társaságok szerint a “rekord beruházási javaslatok” hosszú távon biztosítják majd az ország megfelelő vízellátását.

A Water UK ipari szervezet közölte, hogy “a csatornarendszer legambiciózusabb korszerűsítését tervezi a viktoriánus korszak óta”, és az évtized végére azt tervezik, hogy 2020-hoz képest negyedével csökkenthetik a szivárgások számát. Azt is közölték, hogy 2030-ig jelentősen csökkentenék a vizekbe engedett szennyvíz mennyiségét. A vízügyi társaságok 2022-ben több mint 300 000-szer öntöttek szennyvizet a folyókba és a tengerekbe, és ezt a tervek szerint 140 000-rel szeretnék csökkenteni.

A fejlesztések költségeit évtizedekre osztanák el, de ha a szabályozó jóváhagyja a terveket, az átlagos éves számla 2025-re már 84 fonttal, 2030-ra pedig 156 fontra emelkedik. A Water UK adatai szerint a víz és szennyvízszámla átlagos éves költsége 2021/22-ben 408 GBP volt, ami havi 34 GBP. Nyilvánvaló, hogy a fizetendő összeg a lakóhelytől függően változik. Ez tehát a következő 5 évben egy durván 40%-os emelkedést jelentene.

Therese Coffey környezetvédelmi miniszter általánosságban véve örömmel fogadta a beruházási terveket, azt mondta az Ofwatnak biztosítania kell, hogy ne az ügyfelek “fizessék meg a rossz teljesítmény árát”. „A szabályozónak a fogyasztók nevében fel kell használnia a rájuk ruházott minden jogkörét.” – mondta.

Coffey azt is hozzátette: “Itt az ideje, hogy a vízszolgáltató vállalatok a tettek mezejére lépjenek, és tartós változásokat hozzanak a jövő generációi számára.”

A múlt héten az Ofwat arra utasította a vízszolgáltatókat, hogy fizessenek vissza 114 millió fontot az ügyfeleiknek alacsonyabb vízszámlák formájában, miután elmulasztották elérni a kulcsfontosságú célkitűzéseket.

A szabályozó elmondása szerint a cégek “elmaradásban vannak” a szivárgások, az ellátás és a szennyezés csökkentése kapcsán beígért céljaik terén. Az Ofwat értékelése alapján ugyanis a vizsgáltak közül egyetlen vállalat sem érte el az elérhető legmagasabb teljesítményszintet.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után