Jelentősen emelkedik a cigaretta ára Nagy-Britanniában, méghozzá mostantól 1

Egy doboz cigaretta ára átlagosan 1,08 fonttal emelkedett, miután a kormány őszi költségvetés bejelentése során megerősítették az emelést. Ráadásul, aki magának tekeri a cigarettákat, az most még jobban foghatja a fejét, ugyanis ezeknek a termékeknek az ára, még a többi dohányáruhoz viszonyítva is jóval nagyobb arányban emelkedett.

Jelentősen emelkedik a cigaretta ára Nagy-Britanniában, méghozzá mostantól 3

A pénzügyminiszter közölte ugyanis, hogy a „tekert cigarettába” való dohány ára “további 10%-kal” emelkedik a szokásos dráguláshoz képest. Ám a kormány őszi költségvetésében kicsit elrejtve ugyan, de benne volt az is, hogy a „rendes” doboz cigaretták ára is emelkedni fog.

A cigaretta és dohány csomagok árai a szokásos kiskereskedelmi árindex (RPI) – az infláció mértéke – plusz 2%-kal emelkedtek. A kormány az 5,4%-os RPI-kulcsot használta, amely a Költségvetési Felelősségi Hivatal előrejelzése a 2024 második negyedévi inflációs rátára vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy egy 20 szálas doboz cigi ára most 7,4%-kal – azaz 1,08 fonttal – emelkedett. Egy doboz cigaretta átlagos ára októberben 14,59 font volt – szerda este 18 órától viszont ez az átlagos ár 15,67 fontra emelkedett. A kézzel sodort dohány ára ugyanezzel a meghatározott értékkel nőtt, plusz ezen felül egy extra 12%-kal, tehát összesen 17,4%-kal emelkedtek az árak egyik napról a másikra.

A dohányáruk ára minden évben automatikusan emelkedik, de ez a mostani 17,4%-os emelés hatalmas csapást jelent a dohányosok számára, akik sodort cigit szívnak. Sokan kritizálták Mr. Hunt döntését, mondván, hogy ezzel jó alaposan beintett a dolgozó réteg egy jelentős részének szerte az országban.

Simon Clark, a Forest nevű, dohányosokkal foglalkozó csoport igazgatója a következőket mondta: “A kézzel sodort dohányra kivetett adó ilyen brutális mértékű emelése több dohányost sodor majd a szegénységbe vagy illegális kereskedők, köztük bűnbandák kezébe. Ez egyértelmű támadás a szegényebb hátterű dohányosok ellen, akik közül sokan azért kézzel sodort cigit szívtak, mert eddig olcsóbb volt, mint a gyári cigarettát megvásárolni.”

„Ahelyett, hogy a dohányzó felnőtteket ilyesfajta adóztatással büntetné, amelynek célja, hogy így kényszerítsék őket leszokásra, a kormánynak azokra az okokra kellene összpontosítania, amelyek miatt a szegényebb társadalmi-gazdasági hátterű emberek nagyobb hányada dohányzik.”

“Ez gyakran a környezetük miatt van így, de ahelyett, hogy javítanák sok ember életkörülményeit, ennek a tory kormánynak az az eltökélt szándéka, hogy rákényszerítse a dohányosokat egy olyan szokás feladására, amely enyhítheti a környezetük és pont a rosszabb életkörülmények által okozott stresszt.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után