Így változik a Nagy-Britanniában élők pénzügyi helyzete 2024-től: NI, nyugdíj, támogatások, vállalkozók 1

Mindenki számára, aki nem annyira jártas a pénzügyi területen, az olyan alkalmak, mint az őszi költségvetés bejelentésének napja, csak egy unalmas, értelmetlen számokat és száraz adatokat tartalmazó vontatott beszéd.

Így változik a Nagy-Britanniában élők pénzügyi helyzete 2024-től: NI, nyugdíj, támogatások, vállalkozók 3

A szerdai napon Jeremy Hunt pénzügyminiszter több mint 100 olyan intézkedést mutatott be, amelyek a remények szerint fellendíthetik a gazdasági növekedést – ideértve adócsökkentéseket, a szigorúbb támogatásokra vonatkozó szabályokat, vagy, hogy az embereknek el kell menniük munkát keresni, ha továbbra is részesülni akarnak bizonyos segélyekben. Az őszi költségvetés tele volt „ajándékokkal”, amelyek célja a választók megszólítása és a bizalmuk visszaszerzése volt. Az alsóházban tartott nagy bejelentést Hunt úr „olyan csomagnak nevezte, amely csökkenti az államadósságot, segíti a dolgozókat, és engedi, hogy tovább csökkenjen az infláció”. Itt van, hogy hogyan érinti a szigetországban élők anyagi helyzetét.

NI, társadalombiztosítás – adócsökkentés

Ez volt talán az egész bejelentés legfontosabb pontja. 2024. január 6-tól a munkavállalók által fizetett társadalombiztosítás összege 2 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy több marad meg a fizetésünkből, mint jelenleg, így a hazavihető fizetés emelkedni fog. Ha valaki 20 000 fontot keres, akkor jövőre majdnem 150 fonttal több marad a fizetéséből, míg aki legalább 60 000 GBP-t keres, az 754 GBP pluszban lesz egy év alatt.

Hunt azonban elmulasztotta azt hozzátenni, hogy a jövedelemadó-sávok 2028 áprilisáig még mindig be vannak fagyasztva. Ez így egy jelentős „lopakodó” adó, és a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR) becslése szerint ez azt jelenti, hogy 2028-ra még négymillióan kezdenek el 20%-os jövedelemadót fizetni. Három millió munkavállaló jövedelemadója egy része pedig átcsúszik majd a 40%-os sávba.

Mit jelent ez pénzben kifejezve? Ez 43 milliárd fontot jelent. Az Egyesült Királyság adófizetői 43 milliárd fonttal több jövedelemadót fizetnek a következő négy évben, mint amennyit akkor fizetnénk, ha a küszöbértékeket az inflációnak megfelelően emelték volna. Az OBR számításai szerint az NI csökkentés 180 millió fontba fog kerülni a kincstárnak. A társadalombiztosítás csökkentésével 180 millió fontot kapunk vissza. Ez 0,4%-a a 2020 óta befizetett többletadónknak.

Egyéni vállalkozók

2024. április 6-tól az egyéni vállalkozók class 4 NI díja 9 százalékról 8 százalékra csökken, és a 12 570 GBP feletti nyereséggel rendelkező egyéni vállalkozóknak nem kell class 2 NI-t fizetniük. Becslések szerint ezek a változások jövő év áprilisától kétmillió egyéni vállalkozó bevételeit emelhetik. Összességében a pénzügyminiszter azt mondta, hogy egy átlagos egyéni vállalkozó, aki évi 28 200 fontot keres, évi 350 fonttal fizet így kevesebbet. Ez ismét jól hangzik, de ne feledjük, hogy az infláció közben felemészti a reáljövedelmeket és az adósávok itt is be vannak fagyasztva.

Nyugdíj, nyugdíjasok

A kormány betartotta a hármas zárra vonatkozó ígéretét, ami azt jelenti, hogy a teljes átalánydíjas állami nyugdíj 2024 áprilisában 8,5%-kal, heti 221,20 fontra emelkedik, ami évi 900 fonttal többet jelent majd. Sok idős nyugdíjas, aki 2016 előtt nyugdíjba vonult, kevesebbet kap, mint az új állami nyugdíj. Az ő teljes heti állami alapnyugdíjuk 156,20 fontról 169,50 fontra emelkedik jövő év áprilisától.

Támogatások

A kormány úgy döntött, hogy jövő áprilistól 6,7%-kal növeli a Universal Credit kifizetések értékét és az egyéb juttatásokat a szeptemberi inflációs adatnak megfelelően. Ez 5,5 millió háztartás számára átlagosan 470 font plusz bevételt jelent jövőre.

Egy másik fontos dolog edig, hogy jövő év áprilisától emelkedik a helyi lakhatási támogatás (Local Housing Allowance), ami jövőre mintegy 1,6 millió háztartásnak jelent majd átlagosan 800 font plusz támogatást.

Infláció

Az infláció 4,6%-ra esett vissza októberben, ami jelentős csökkenés az egy évvel ezelőtti 11,1%-hoz képest. Sok szó esett erről, és ez egyben azt is jelentheti, hogy a Bank of England jövőre megkezdheti a kamatcsökkentést. Aggasztó azonban, hogy az élelmiszer-infláció továbbra is makacsul magas. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árai 10,1%-kal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, ami több mint a duplája az összesített rátának.

Minimálbér
Albérlet és lakáshitel

Az átlagos havi bérleti díj Londonon kívül jelenleg 1278 GBP a Rightmove szerint – 10%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A jelzáloghitelek kamatai az elmúlt hónapokban kissé csökkentek, miután a Bank of England augusztus óta 5,25%-on tartja a banki alapkamatot ami 2021 decembere óta 14 egymást követő alkalommal emelkedett.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után