Theresa May a legfrissebb beszédében arra figyelmeztette a Nagy-Britanniában élőket, hogy készüljenek fel arra, hogy a szigetország egyezség nélkül fogja elhagyni az EU-t. Emellett erre az eshetőségre készülve terveket vázolt, hogy miként lehetne elkerülni a teljes káoszt az országhatár mentén a kilépést követően.

Mivel annak az esélye, hogy Nagy-Britannia egyezségre jut az EU-val egyre kisebb, a brit miniszterelnök, most először, terveket vázolt, hogy hogyan lehetne minimalizálni a zavart és a károkat a Brexit után 2019-ben. May azt is beismerte, hogy számított rá, hogy a tárgyalások lassan haladnak, és még legalább egy évig nem nagyon lesznek eredmények. Abban egyébként a kilépést támogatók és ellenzők közt is sokan egyetértenek, hogy amikor a brit nép megszavazta, hogy kilép, akkor azért a legtöbben nem egy megállapodás nélküli “kemény” Brexitet reméltek.

Az Unió és Az Egyesült királyság közt már hónapok óta megy az „adok kapok”. Mindenki a másik felet hibáztatja a tárgyalások akadozásáért. Bernard Jenkin is támadta az EU-t, amiért „elutasítják a britekkel a hosszútávú tervekről való tárgyalásokat”.

Theresa May is azt nyilatkozta a minap, hogy „a labda most már az EU-nál van” és hogy ő nem tesz több lépést az ő irányukba, amíg az Unió nem hajlandó azokat a pontokat megvitatni, amiket ő szeretne. Erre az EU közölte a brit miniszterelnökkel, hogy a Brexit tárgyalások nem egy labdajáték, és ideje lenne kicsit komolyabban venni a dolgokat.

Az alapvető probléma továbbra is ott van, hogy a britek a kilépés utáni kereskedelmi kapcsolatról szeretnének tárgyalni, az EU viszont előbb azt szeretné tisztázni, hogy a britek mennyit fizetnek „kilépési számla” címszó alatt, továbbá, ami bennünket a légjobban foglalkoztat, hogy mi lesz a szigetországban lakó EU állampolgárok sorsa.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a tárgyalások egyes napjain a brit oldalról kulcsfontosságú személyek néha nem jelennek meg, hogy miért, arról nem tudni. Ez, és a brit kormány bizonytalansága az egész kilépés, és annak megvalósítása kapcsán, lassítják a tárgyalások folyamatát és rontják a britek tárgyalási pozícióját. David Davis, brexit miniszter például a hírek szerint hétfőn megint nem volt jelen a tárgyalások következő szakaszának első napján, de ha minden igaz kedden már ő is ott lesz.

Mindeközben Theresa May a parlamentben az alsóházban azt nyilatkozta és továbbra is kiáll mellette, hogy a firenzei beszéde óta eltelt pár napban „igenis történtek jelentős előre lépések” a tárgyalásokat illetően. Ennek ellenére azonban fontosnak tartja, hogy arra az esetre is fel legyen készülve az ország, ha nem sikerül megegyezni az EU-val és a britek bármiféle egyezség nélkül lépnek ki.

„Azoknak, akik csak az EU-val folytatnak kereskedelmet, onnantól vám ellenőrzéseken kell majd átesniük. Ennek a hatása valószínűleg ott lesz majd a legnagyobb, ahol az áru járműveken megy ki az országból. Nagy-Britannia vámot vetne ki az EU-ból érkező árura.”  Szó esett arról is, hogy a brit kormány más országokkal kezd tárgyalásokba, ha az EU-val nem jutnak dűlőre. Emellett a már létező EUs kereskedelmi megállapodásokat más országokkal nemes egyszerűséggel átemelnék a brit jogszabályok közé.

May azt is elmondta beszédében, hogy az EU-tól több rugalmasságot vár a jövőben, továbbá, hogy a héten kiderül, hogy az Unió többi 27 tagállamának vezetői a legfrissebb módosításokat elégségesnek tartják-e, hogy a tárgyalás a következő fázisba léphessen.

Jeremy Corbyn, az ellenzék vezetője azt reagálta erre az egészre, hogy „16 hónap telt el a népszavazás óta. Mi a francot csinált a kormány azóta?!” Már fél év eltelt a tárgyalások megkezdése óta és a kormányon belül még mindig a belső csatározások folynak ahelyett, hogy a problémát próbálnák megoldani.     Forrás Hirdetőknek: [email protected]