Január óta nem volt ennyi: 890 000-re nőt a Covid fertőzöttek száma Angliában 1

Az angliai Covid fertőzöttek aránya január óta a legmagasabb szintet érte el, ugyanis a legfrissebb adatok szerint közel 900 000-re tehető a vírussal küzdők száma.

Január óta nem volt ennyi: 890 000-re nőt a Covid fertőzöttek száma Angliában 3

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint a múlt héten átlagosan minden 60. ember volt megfertőződve a vírussal. Ez a teljes lakosságra vetítve durván 890 000 embert jelent Anglia területén. Az egy héttel korábbi adatokhoz viszonyítva durván 13%-kal nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Az adatokat összehasonlítgatva heti új fertőzések száma csak január közepén volt magasabb, amikor a lakosságnak még csak mindössze az 5%-a kapta meg legalább az egyik oltást. Január közepén a járvánnyal küzdők becsült száma durván 1 millió volt Angliában. Ekkor kezdett egyébként Anglia „egyenesbe jönni” a második hullám tetőpontját követően.

Csak összehasonlításképp, jelenleg a legfrissebb, október 13-i adatok szerint Nagy-Britannia lakosságának több, mint a 67%-a már mind a két oltását megkapta, de legalább az egyik oltásán viszont már a teljes népesség több, mint 73%-a túl van.

Január óta nem volt ennyi: 890 000-re nőt a Covid fertőzöttek száma Angliában 4

A friss adatok szerint Október első hetében a 7-11 korú iskolás gyerekek körében volt a legmagasabb a fertőzöttek aránya. Ebben a korcsoportban az előző héten durván minden tizedik gyermek volt Covidos. Emelkedett emellett a fertőzöttek aránya az 50 év felettieknél is.

A szakértők szerint pozitivitási arányon alapuló becslések pontosabb képet adnak a járvány kiterjedését és a fertőzöttek számát illetően, mint a regisztrált esetek száma, ami sokkal kevesebb, mivel sok olyan ember van, aki nem megy el orvoshoz, vagy nem csinál tesztet és ezért nem tudják róla, vagy ő sem magáról, hogy Covidos.

Ami a regisztrált fertőzöttek számát illeti, október 15-én több, mint 44 ezer új esetet jelentettek Nagy-Britannia területén, és az elmúlt egy hét napi átlaga is sajnos 40 ezer fölé kúszott mostanra. A becslések szerint a Covid-19 megbetegedések aránya Anglia minden régiójában nőtt East-Midlands, London és az észak-keleti régió kivételével – közölte az ONS.

Január óta nem volt ennyi: 890 000-re nőt a Covid fertőzöttek száma Angliában 5

Bár Angliában egyértelműen kiemelkedően magas a fertőzöttek száma, a szakértők azt mondják, hogy oltási kampány sikerének köszönhető, hogy ez nem vezet ugyanannyi kórházi ápolásra szoruló beteghez és halálozáshoz, mint a második hullám idején. Mostanra a szigetországban már 3.1 millió ember a 3. oltását is megkapta, köztük az egészségügyi dolgozóknak durván az egyharmada is szintén túl van már rajta.     Forrás

Jó hír az utazni vágyóknak Nagy-Britanniában: enyhülnek a Covid tesztekre vonatkozó szabályok

Megosztás