Itt van, mire számíthatunk Nagy-Britanniában 2024-ben gazdasági szempontból és a pénzügyeinket illetően 1

A kiskereskedelmi forgalom januári megugrása pozitív hír a brit fogyasztók állapotát illetően, miután a hét eleji zord adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Királyság 2023 végén recesszióba süllyedt.

Itt van, mire számíthatunk Nagy-Britanniában 2024-ben gazdasági szempontból és a pénzügyeinket illetően 3

Az elemzők azonban óvakodtak a túlzottan optimista következtetésektől az eladási eredmények láttán, amelyek havi 3,4 százalékos mértékben javultak, tekintettel az országosan megfigyelhető stagnálás tényére. A kiskereskedelmi forgalom további lendületet kaphat a következő hónapokban, mivel a reáljövedelmek az infláció csökkenésével párhuzamosan növekszenek, de ez nem valószínű, hogy jelentős növekedést eredményez az Egyesült Királyság termelékenységének gyengesége miatt.

Mivel a Bank of England előrejelzése szerint a bruttó hazai termék mindössze 0,25 százalékkal nő idén, az ország sajnos továbbra is nagyon messze van attól, hogy megtalálja a kiutat abból az alacsony növekedési ütemű állapotból, amely valószínűleg igen komoly gondokat és extra fejfájást okoz a kormánynak, főleg most a választások közeledtével.

Az Országos Statisztikai Hivatal becslései szerint 2023-ban a háztartások fogyasztása mindössze 0,3 százalékkal nőtt. Az Egyesült Királyság egy főre jutó termelése 0,7 százalékkal zsugorodott 2023-ban, és tavaly minden negyedévben esett – közölte az ONS. Az egy főre jutó GDP nem nőtt már 2022 eleje óta, ami 1955 óta a leghosszabb csökkenések és stagnálások sorozata.

Az infláció további csökkenése a jelenlegi 4 százalékról a Bank of England 2 százalékos célja felé némileg enyhítheti a háztartások pénzügyeire nehezedő nyomást a következő hónapokban – különösen, ha az esések a jegybanki alapkamat csökkentésével párosulnak.

Itt van, mire számíthatunk Nagy-Britanniában 2024-ben gazdasági szempontból és a pénzügyeinket illetően 4

Az erőteljes bérnövekedés most meghaladja az inflációt, ami növeli az emberek rendelkezésre álló jövedelmét. Az ONS szerint az inflációval kiigazított összbér 1,6 százalékkal nőtt a decemberig tartó három hónapban, ami 2021 óta a legnagyobb arányú növekedés.

Az Országos Gazdaság- és Társadalomkutató Intézet szerint a fogyasztói árak inflációja áprilisra mindössze 1,5 százalékra csökken, így a BoE májusban megkezdheti a kamatcsökkentést az 5,25 százalékos 16 éves csúcsról. Tekintettel a jobb inflációs képre, a Niesr agytröszt a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelmének mintegy 2 százalékos növekedését jósolja a 2024-25-ös évre.

Az ONS felmérése szerint az emberek kezdik érezni az inflációs nyomás enyhülését. A statisztikai hivatal pénteken közzétett felmérése szerint a felnőttek mintegy 46 százaléka számolt be megélhetési költségeinek növekedéséről az elmúlt hónapban, szemben a 2023. március 22. és április 2. közötti 76 százalékkal, ami szintén azt jelenti, hogy a helyzet javulni látszik.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter novemberben bejelentett adócsökkentései miatt a háztartások további reálbér növekedést tapasztalnak majd, bár ezek a csökkentések nem változtatnak a hosszabb távú adóterhek növekedésén.

Az ilyen eredményeket azonban a tágabb kontextusban kell látni. A Niesr elemzése azt mutatja, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartások továbbra is olyan életszínvonallal kell, hogy megelégedjenek, amely 2024-2025-ben 7-20 százalékkal alacsonyabb lesz, mint 2019-2020-ban. Egy másik kutatás során a Resolution Foundation agytröszt pedig megállapította, hogy az egy főre jutó GDP 4,2 százalékkal marad el a megélhetési költségek válsága előtti pályától, ami fejenként 1500 font mínuszt jelent a szigetország minden lakójának.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után