Így alakulnak a számláink 2024 áprilistól Nagy-Britanniában 1

Egyes számlák emelkedése az elkövetkező napokban azt jelenti, hogy sok háztartásban még kevesebb pénz marad a kasszában a hónap végére – de azért nem minden költségünk emelkedik. Íme, így alakulnak a számláink a következő hónaptól.

Így alakulnak a számláink 2024 áprilistól Nagy-Britanniában 3

Április elején lép életbe a társadalombiztosítás csökkentése és a támogatások összegének emelkedése. De ugyanakkor a számlák, például az önkormányzati adó és a vízszámla emelkednek, így a szakértők szerint az egyes háztartásokban célszerű lesz számolgatni kicsit, nehogy meglepetés érjen bennünket. Íme néhány az elkövetkező napokban életbe lépő változtatások közül és az elérhető segítség.

Mobiltelefon és internet számlák

A legtöbb széles sávú internet és mobiltelefon-szolgáltató jelenleg a szerződéses időszakon belüli, akár 8,8%-os áremelést tervez. Ez az emelés a tavaly decemberi inflációs rátán alapul, plusz némi extra, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Bár ezt a jelenlegi szabályok megengedik, a megközelítést várhatóan betiltják a szabályozók még az idei év folyamán.

A Which? “nagyon igazságtalannak” nevezte a jelenlegi rendszert, mert a kilépési díj kifizetése mint „B” opció nyilván még drágább. Ráadásul egy évvel ezelőtt 17,3%-os emelkedés volt átlagosan, amit most még megfejelnek ezzel a közel 10%-ossal. A cégek azt mondják, hogy világosan és egyértelműen fogalmazva jelezték az áremeléseket már jó előre.

Emelkednek a vízszámlák

Az átlagos éves víz- és csatornaszámla 6%-kal emelkedik Angliában és Walesben, 27 fonttal 473 fontra. Skóciában a víz- és hulladékdíjak 8,8%-kal, 36 fonttal emelkednek. A tényleges emelkedések a területi eltérések és a fogyasztási szintek miatt jelentősen eltérhetnek egymástól. Angliában és Walesben a Wessex Water és az Anglian Water áll a lista tetején, náluk az átlagos számlák 548 GBP-ra, illetve 529 GBP-ra emelkednek, míg a northumbriai ügyfeleknél lesz az átlag a legalacsonyabb, 422 GBP-tal.

Council tax (önkormányzati adó)

Az önkormányzati adó a legtöbb területen emelkedni fog. A helyi önkormányzatok szedik ezt az adót olyan szolgáltatásokért, mint a szemétszállítás, az utcai világítás és a könyvtárak. A szociális ellátási kötelezettséggel rendelkező angliai hatóságok akár 4,99%-kal is emelhetik az önkormányzati adót népszavazás kiváltása nélkül. Egyes önkormányzatok a kormány engedélyével több mint 5%-kal is növelhetik a számlákat, például Birminghamben, ahol az önkormányzati adó két év alatt 21%-kal emelkedik majd. Általánosságban elmondható, hogy egyes háztartások – például egyedül élők, fogyatékkal élők vagy diákok – kaphatnak rá kedvezményt.

Csökkenő energiaárak

Egy tipikus mennyiségű gázt és áramot használó háztartás éves energiaszámlája 1690 fontra csökken, ami két éve a legalacsonyabb. Az Ofgem új árplafonja április 1-jén lép életbe, és évi 238 GBP, azaz körülbelül havi 20 GBP csökkenést jelent majd egy átlagos háztartás számára. Az új árplafon 29 millió háztartást érint Angliában, Walesben és Skóciában. Az árplafon azt a maximális összeget határozza meg, amelyet a szolgáltatók egy egységnyi gázért és áramért felszámíthatnak, de nem a teljes számla végösszegét maximalizálja – tehát aki többet használ, többet kell fizetnie.

Egyéb díjak, számlák

  • A televíziós licencdíj költsége 6,6%-kal 169,50 GBP-ra emelkedik, miután két évre befagyasztották.
  • A gépjárműadó is emelkedik, a 2017. április 1-jén vagy azt követően nyilvántartásba vett autók éves átalánykulcsa 10 fonttal emelkedik.
  • Az NHS fogorvosi díjai Angliában 4%-kal emelkednek, ami azt jelenti, hogy a normál szűrés 1 fonttal többe, 26,80 fontba kerül.

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után