Hullócsillagok ezrei lesznek láthatóak ma és holnap éjjel a brit égbolton 1

Látványos csillaghullás lesz látható ma éjjel, óránként akár 100 hullócsillaggal, amik különböző színekben fogják bevilágítani az eget, úgyhogy itt az ideje elkezdeni megfogalmazni a kívánságokat. Persze elárulni, hogy mit kívántunk továbbra sem ér, hiszen akkor nem teljesül!

geminid
A kép TimeLapse technológiával készült és hosszabb idő eltelte alatti meteoresőt mutat. Nem ennyi fog esni egyszerre, de azért lesz bőven 🙂

Ma és holnap éjjel lesz látható az égbolton a Geminidák nevezetű meteorraj, ami sokak szerint az egyik leglátványosabb jelenség az égbolton. A jelenség hajnali 2 óra magasságában tetőzik, így aki látni szeretné, annak sokáig fent kell maradnia.

Mikor és hol lesz látható

A meteorológusok és a megfigyelők szerint a mai éjszaka időjárási körülményei tökéletesek lesznek a jelenség megtekintéséhez. Az előrejelzések szerint átlagosan percenként 1 hullócsillaggal lehet számolni, de ha szerencsések leszünk, láthatunk egyszerre akár kettőt, hármat is.

A jelenség ma és holnap (szombaton) éjszaka lesz megfigyelhető. A tetőzés Szombat hajnal 2 óra körül lesz, de a meteorok egész hétvégén megfigyelhetőek lesznek. Az ország északi területein felhős lesz az égbolt, de a keleti és déli részeken szinte tökéletesen jó viszonyok lesznek az égbolt kukkolásához.

Időjárás a hétvégén

imagesizer

Mik azok a Geminidák

Az ilyen és ehhez hasonló meteorrajok olyankor szoktak előfordulni, amikor a Föld egy üstökös által hátrahagyott törmelékfelhőn halad keresztül. Ilyenkor a légtérbe érve az apró részecskék, amik néha alig nagyobbak egy homokszemnél felizzanak és elégnek egy pillanat alatt. Ezeket látjuk, és ezeket nevezzük hullócsillagnak.

Jelen esetben az objektum, aminek a törmelékfelhőjét keresztezzük, a 3200 Phaeton nevű aszteroida, amit 1983-ban fedezett fel két brit tudós. A Geminidákról az első feljegyzés 1860-ban íródott, és az évtizedek során a jelenség egyre intenzívebbé vált. A ’30-as években még 50, majd a ’70-es években már 80 hullócsillag is látható volt óránként. A meteorok 35 kilométert tesznek meg másodpercenként és kb. 40 km-es magasságban égnek el, mérettől függően.

A Geminidák különlegessége, hogy nem csak ragyogó fehér, hanem sárga, kék, zöld vagy piros színben is ragyoghatnak, az elégés pillanatában.

Comets-and-Meteors

Forrás: Telegraph, Metro

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”180″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után