Hónapokig is tarthat a 4-es készültségi fokozat, és számos ország lezárta határait az Angliából érkezők előtt 1

A hétvége folyamán a brit kormány bejelentette, és néhány órán belül be is vezette az új szigorításokat, melynek értelmében Anglia lakosságának közel harmada négyes készültségi fokozat alá került. Matt Hancock azt nyilatkozta, hogy Anglia egyes részei akár hónapokig is a szigorú 4-es szintű koronavírus korlátozások alatt maradhatnak, a kormány ugyanis elismerte, hogy a járvány új törzse megállíthatatlanul terjed.

Hónapokig is tarthat a 4-es készültségi fokozat, és számos ország lezárta határait az Angliából érkezők előtt 2

Alig órákkal azután, hogy Boris Johnson közölte, hogy emberek millióinak ugrott a közös családi karácsony, az Egyesült Királyságban a napi regisztrált fertőzések száma az eddigi legmagasabb értéket (35 928) érte el. Mivel a tudósok arra figyelmeztettek, hogy a vírus új változata akár 70 százalékkal is jobban terjedhet, mint az eredeti verzió, az egészségügyminiszter elmondta azt is, hogy nem kizárt, hogy az iskolák újból bezárnak egy időre, bár hozzátette, hogy jelenleg nem ez a terv.

Az új, rendkívül fertőző vírustörzs híre pánikot keltett Nagy-Britannia szomszédaiban, és számos ország, köztük Franciaország, Németország, Írország, Ausztria, Hollandia, Olaszország és Belgium is lezárták határaikat az Egyesült Királyságból érkező utazók előtt. Románia szintén két hétre törölte az Egyesült Királyságból induló összes járatot. Miután Franciaország úgy döntött, hogy lezárja a határát az Egyesült Királyságból utazó utasok előtt, a doveri kikötő vasárnap este bejelentette, hogy további értesítésig leállítja a kimenő forgalmat. Az Eurostar pedig nem sokkal később szintén közölte, hogy csak Nagy-Britanniába üzemeltet majd járatokat.

Hancock elmondta, hogy szigorú intézkedésekre van szükség a betegség új mutációjának leküzdéséhez, és azt is elhintette, hogy a szigorítások érvényben maradhatnak akár egészen addig, amíg a lakosság jelentős részét be nem oltják.

„Tudjuk, hogy ezt az új változatot könnyebben elkaphatja az ember. Azért tudjuk, mert novemberben azokon a területeken, ahol ez az új változat elkezdett terjedni, Kentben, az esetek száma tovább nőtt, míg az ország többi részén a novemberi lockdown nagyon hatékonyan működött. Óriási kihívást fog ez jelenteni, amíg be nem tudjuk oltani az emberek nagy részét.” – mondta az egészségügyi miniszter a Sky News-nak.

A miniszterelnök saját képviselői körében is egyre nagyobb ellenállással néz szembe, és egyre többen kritizálják nyíltan a legújabb korlátozások bejelentésének körülményeit illetően. A konzervatív képviselők a parlament visszahívását kérték az új szabályok megvitatására. Az egyik konzervatív képviselő még azzal is megvádolta a minisztereket, hogy késleltették a bejelentést, amíg a parlament be nem zárta a kapuit az ünnepi időszakra.   Forrás

Megosztás