mutálódott koronavírus

A brit kormány bejelentése szerint az újonnan azonosított koronavírus törzs akár 70 százalékkal I fertőzőbb, mint annak eredeti formája. Ez az esetek számának megugrásához vezetett Londonban, valamint délen és délkeleten az ország számos pontján, így a kormány kénytelen volt új korlátozások sorozatát bevezetni, amelynek célja megállítani a Covid-19 terjedését. De mi az, amit idáig megtudhattunk még róla?

mutálódott koronavírus

A vírus ezen verziója sokkal könnyebben terjed az emberek között a kórokozó genetikai kódolásában azonosított mutációk sorozatának eredményeként. Úgy vélik azonban, hogy nem okoz súlyosabb lefolyású betegséget vagy magasabb halálozási arányt. Az új adatok azt mutatják, hogy a vírus új változata hatékonyabb a gyermekek megfertőzésében. Neil Ferguson professzor elmondása szerint az új változat jóval magasabb fertőzési arányt mutat a 15 év alatti fiatalok körében a vírus egyéb törzseihez képest. Ezt jelenleg is vizsgálják.

Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója szerint az elemzés azt mutatta, hogy a variáns 23 különböző genetikai változást tartalmaz, amelyek közül sok az úgynevezett „tüske” fehérjéhez kapcsolódik – a vírus azon részéhez, amely felelős az emberi sejtekhez való kötődésért. Ez azért jelentős, mert a fejlesztés alatt álló oltások túlnyomó többsége a tüskereceptort célozza meg. Ha a felismerhetetlenségig változik, akkor a vakcina nem lesz képes kiváltani a szükséges immunválaszt az emberekben.

Ez azt jelenti, hogy a vakcina hatástalan lesz? Szerencsére nem. A vírus héját bevonó fehérjéknek jelentős genetikai átalakulásokon kell átesniük, hogy a vakcinák hatástalanná váljanak. Ez eddig szerencsére nem történt meg. Daniel Altmann, a londoni Imperial College immunológiai professzora elmondta, hogy a Covid-19 oltás által kiváltott immunválaszt “a mutációk nem változtatják meg – tehát az oltások továbbra is működni fognak”.

Az új változat egyelőre úgy tűnik, hogy Dél-Angliában és környékén van elterjedve. Az országnak ezen részén az utóbbi hetekben az új koronavírus megbetegedések 40-60%-a már az új változatnak köszönhető. Ezzel szemben az új törzs a legutóbbi yorkshire-i esetek csupán öt százalékáért felelős.

Általánosságban elmondható, hogy az esetek aránya az Egyesült Királyságban több mint 50 százalékkal nőtt november 29. és december 13. között. Ha hagyják, hogy a vírus továbbra is így terjedjen, az új törzs 0,4 százalékkal növelheti a szigetországban a reprodukciós rátát – amely jelenleg a becslések szerint 1,1 és 1,2 között van. (Ez mutatja meg, hogy egy új fertőzött átlagosan hány másik személyt fertőz meg. Ha ez az érték 1 alatt van, akkor fogy a fertőzöttek száma.)

Miért mutálódott a vírus?

A vírusok folyamatosan változnak – és ez alól ez sem kivétel. “A koronavírus az elmúlt évben sokszor mutálódott” – mondta Simon Clarke, a Reading Egyetem sejt mikrobiológiai docense. Jonathan Stoye, a londoni Francis Crick Intézet virológusa kifejtette, hogy a vírusokban általában „a vírus genetikai anyagának másolódása során előforduló hibák eredményeként” jönnek létre új variánsok. Ez elmondása szerint kis változásokhoz vezet a vírusfehérjékben – például a tüskereceptorban. A vírus átterjedése a különböző fajok között szintén elősegíti ezeket a változásokat. A kórokozóra gyakorolt ​​általános nyomás, például egy vakcina megjelenése vagy a rendelkezésre álló gazdaszervezetek hiánya, előnyös evolúciókat eredményezhet, amelyek lehetővé teszik a vírus számára az alkalmazkodást és a túlélést.

„A variánsnak számos mutációja van, ami azt jelenti, hogy társadalmi korlátozásokkal kell kordában tartanunk a terjedést, miközben azon dolgozunk, hogy többet megtudjunk ezeknek a mutációknak a vírus viselkedésére gyakorolt ​​hatásáról.” – mondta Ravindra Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológiai professzora.      Forrás

Megosztás