Minden bizonnyal nagyon sok olvasó hallott már az OFA NKft. Gyere Haza Fiatal programjáról, de nagyon kevesen azokról a fiatalokról, akik a program által hazatértek és a megszerzett tudásukkal, az otthoni – magyar – munkaerő-piacot erősítik.

gyhf2

A program által eddig ismerős név lehet Dávid, aki júniusban tért haza párjával és egy videóban elmeséli hazatérése okát. Valamint az elsők között hazatért Gábor, aki szakmájában elhelyezkedve tudott hazatérni. Továbbá az „Itthon vagy! Magyarország szeretlek” című műsor alkalmával megszólalt három, a program által hazatért fiatal is, köztük: Károly, Krisztián és Zsolt. A program által hazatért fiatalok száma hónapról-hónapra növekszik, több száz fiatallal tartják munkatársaink a kapcsolatot, és több ezer fő regisztrált a programunkba. A mai napon egy újabb hazatért fiatal osztotta meg velünk sikertörténetét.

https://www.youtube.com/watch?v=Ee-sLfAeINE&feature=youtu.be

Itt olvashatjátok Iza hazatérésének okát és jövőbeli terveit:

Izának hívnak és október elején kezdtem el dolgozni a Randstad Sourceright-nál Budapesten, mint Sourcing Recruiter. Szeptember végén érkeztem haza Angliából, 3 év után… Ott is hasonló területen dolgoztam (egészen pontosan emberi erőforrás és management) a Capita Plc nevű cégnél. Mióta hazaértem, nagyon sokszor találtam szemben magam az „Ugye, hogy megbántad, hogy visszajöttél?” kérdéssel, de ilyenkor széles mosollyal, szívből válaszoltam vissza a kérdezőknek, hogy „Nem, egyáltalán nem.”

Honnan hallottál a Gyere haza fiatal programról?

A programról anyukámtól hallottam először, még a kint létem alatt egy Skype beszélgetés alkalmával. A családom és a barátaim nyilván szerették volna, hogy újra közelebb (vagy legalábbis országhatáron belül :-D) legyünk egymáshoz, így nyitott szemmel jártak, keresték a lehetőségeket. A Gyere Haza Fiatal programról, ha jól emlékszem, akkor valamelyik hír-műsorban hallottak először.

Mesélj nekünk pár mondatban az Egyesült Királyságbeli életedről.

Ha csak címszavakat használhatnék, akkor azok a következőek lennének:

  • a zöld minden árnyalata (nem, nem szürke J )
  • professzionális munkakörnyezet, egymást motiváló és egymás sikerének őszintén örülő kollégák
  • sok eső és lehangoló időjárás a napfény hiánya
  • olcsó és minőségi ételek nagy választéka a szupermarketekben viszont drága éttermek és bárok
  • olcsóbb a közlekedés autóval, mint tömegközlekedéssel
  • ingyenes múzeumok és kulturális programok Londonban
  • sok vidéki sport és kirándulási lehetőség

Mit gondolsz a programról és a megvalósítani kívánt céljairól? Mi az, amiben segíteni tud/tudott neked a program?

Szerintem ez egy szuper kezdeményezés. Magyarország érdeke, hogy a külföldön megszerzett szakmai és nyelvtudást a fiatalok itthon kamatoztassák, még akkor is, ha még messze vagyunk a német, angol vagy osztrák fizetésektől. És ez nem negatív hozzáállás a részemről, ezek csak tények. Ugyanakkor azt is megtanultam odakint, hogy a pénz bizony nem minden. Sok ismerős nem érti, hogy miért jöttem haza a kinti fizetésem töredékéért. A válasz az, hogy egy nyári estéért a Balatonnál, egy közös vasárnapi ebédéért a családommal, vagy akár egy igazi budapesti buliért a barátaimmal… és még sorolhatnám. A program szerintem egy jó kezdet lehet azoknak, akik elég elkötelezettek és motiváltak ahhoz, hogy otthon is „kikaparják maguknak a gesztenyét”. A jelenlegi albérlet árak mellett sajnos magamtól nem tudnám fizetni a lakhatásomat a fővárosban, így személy szerint nekem ebben segít a program.

Mi az, ami leginkább motivált Téged a hazatérésben?

Az én fő motivációm egyértelműen a család és a barátaim voltak. Igaz nagyon sok ismerősöm él továbbra is Svájcban, Németországban, Amerikában és Angliában, de azért a gyökereim itt vannak, még ha közhelyszerűen hangzik is. Nagyon sok szempontból hasznos volt egy angol multinál dolgozni, rengeteg munkaalázatot és fegyelmet tanultam, de ugyanakkor nagyon sok pozitív visszajelzést is kaptam a főnökeimtől és kollégáimtól. Végre van merszem elhinni, hogy a lehetőség bennem van, csak élnem kell vele. Nagyon sok magyar fiatalon látom azt a fajta kishitűséget, ami anno belénk ivódott… azt a fajta hozzáállást, hogy „jajj nekem úgysem fog sikerülni”. Hibás gondolatmenet. Sikerülni fog, csak az a kérdés, hogy mikor. 🙂

Hogyan írnád le 3 szóban a kint eltöltött időt és hogyan az itthonit?

Anglia:

Elgondolkozós – beszélgetős délutánok tejes teával J

Pub vacsorák kollégákkal és cider-el

Rapid professzionális & szakmai fejlődés

Magyarország:

Igazán „pillanatmegélős” nagy (újra) találkozások

Sok családi program és végre igazi magyar ételek

Internacionális munkakörnyezet – jó fej kollégák a világ minden tájáról az új cégnél

Hogyan képzeled el a jövődet Magyarországon, mik a hosszú távú terveid?

Előbb vagy utóbb szeretnék elkezdeni egy saját vállalkozást és felépíteni azt a karriert, amit nem mások, de én álmodok meg saját magamnak.

Mit üzensz annak, aki még nem jelentkezett, de valószínű, hogy fontolgatja?

Ha valaki amúgy is tervezgeti a hazatérést, akkor azoknak a pro és kontra listán egy nagy pozitív pont lehet ez a program. Alapvetően felhasználóbarát az online felület és az OFA munkatársak nagyon segítőkészek. És akár a lakhatás, akár a munkába járás kapcsán jól tud jönni az az extra pénzforrás, amit a program hivatott biztosítani. Azzal, ha pályáztok, nem veszítetek semmit, érdemes megpróbálni! J

Kapcsolat: