Hol kötelező mostantól az oltási útlevél Angliában: kell-e a moziban, színházban vagy pubokban? 1

Angliában az Omicron variáns terjedése miatt bevezetett „B-terv” intézkedéseinek részeként ezentúl az embereknek oltási útlevelet vagy más néven oltási tanúsítványt kell felmutatniuk, hogy bejussanak az éjszakai szórakozóhelyekre, sportmérkőzésekre vagy más nagyobb rendezvényekre.

Hol kötelező mostantól az oltási útlevél Angliában: kell-e a moziban, színházban vagy pubokban? 3

Minden felnőttnek igazolnia kell, hogy mind a két oltást megkapta, vagy negatív teszteredményt kell bemutatnia, az új szigorítások okán, amiket az Omicron variáns terjedésének megállítása végett vezettek be az Egyesült Királyságban. Az új szabályok sokakat összezavartak, hogy akkor most pontosan hol is kell felmutatniuk a Covid tanúsítványt – és vajon vonatkozhat-e ez a szabály kisebb helyszínekre, például mozikra és színházakra is.

Mivel sokan nem biztosak a szabályokban, úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet, ha összefoglaljuk, hogy hol kell, hol nem kell oltási útlevelet, vagy védettségit (vagy hívja mindenki ahogy jól esik, mert már annyi neve van) felmutatnia az embereknek a szigetországban.

Jelen állás szerint az embereknek nem kell felmutatniuk oltási tanúsítványt, hogy bejussanak mozikba, színházakba, pubokba és éttermekbe. A legújabb szabályok értelmében az oltottságunkat igazoló dokumentum, vagy a negatív teszt felmutatása az alábbi helyeken szükséges:

  • Ülőhely nélküli beltéri helyszínek több mint 500 fő részvételével
  • Ülőhely nélküli szabadtéri helyszínek több mint 4000 fő részvételével
  • Bármilyen helyszín, beltéri vagy kültéri, több mint 10 000 fővel

A kormány honlapján leírtak szerint az alábbi esemény típusokra vonatkozik az ülőhelyek szerinti kategorizálás:

  • Fellépések, koncertek
  • Verseny, meccs és más sportesemények
  • Ünnepség, bál és más szervezett szociális események
  • Konferencia, bemutató, kiállítás és más üzleti vonatkozású események

Felröppentek olyan hírek is, hogy a Covid tanúsítványokat kiterjeszthetik kisebb vendéglátó- és szórakozóhelyekre is a „C-terv” korlátozásainak keretein belül – ami a hírek szerint akkor kerül bevezetésre, ha a jelenlegi korlátozások nem működnek elég hatékonyan.

Bár nincs szükség oltási igazolvány felmutatására a kisebb helyszíneken, például mozikban és színházakban, más szabályokat azonban be kell tartani annak érdekében, hogy ott tartózkodhassunk. A B-terv intézkedései értelmében mostantól kötelező a maszk viselése a mozikban és a színházakban egyaránt. Azonban nem kötelező azokon a helyszíneken, ahol a fő tevékenység az evés, ivás vagy a táncolás – ami azt jelenti, hogy jelenleg a pubok és éjszakai klubok mentesülnek a maszkviselésre vonatkozó szabályok alól.    Forrás