Hivatalos! Skócia nem tarthat második függetlenségi népszavazást az Egyesült Királyságból való kilépésért 1

A skót parlament nem tarthat második népszavazást a függetlenségről Westminster beleegyezése nélkül – a Legfelsőbb Bíróság ezzel újabb csapást mért Nicola Sturgeon reményeire egy esetleges második népszavazás megtartását illetően.

Hivatalos! Skócia nem tarthat második függetlenségi népszavazást az Egyesült Királyságból való kilépésért 3

A bírák úgy döntöttek, hogy Holyrood nem alkothat törvényt a szavazásról, egyetértve a brit kormánnyal abban, hogy az ilyen alkotmányos kérdéseket a brit parlamentnek kell eldöntenie és jóváhagynia. Az ügyet az SNP vezetője, Mrs. Sturgeon, Skócia első minisztere indította el, hogy 2023. október 19-én tarthassanak egy második – indyref2-nek nevezett – népszavazást.

Lord Reed, a Legfelsőbb Bíróság elnöke azonban szerdán kijelentette, hogy a bírák egyhangúlag egyetértettek abban, hogy a skót parlamentnek „nincs hatásköre arra, hogy törvényt alkosson a skót függetlenségről szóló népszavazásról”. Sturgeon elmondta, hogy ennek tükrében a 2024-es általános választásokat „de facto népszavazássá” szeretné tenni a függetlenségről, és bejelentette, hogy a következő év elején egy különleges SNP-konferenciát tartanak a terv megvitatására.

Az SNP vezetője „tisztelte a jogállamiságot”, és elfogadta a Legfelsőbb Bíróság döntését és kijelentette, hogy a skót függetlenség felé vezető útnak „törvényesnek és demokratikusnak” kell lennie. De Sturgeon ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy a függetlenségre vonatkozó „mandátumuk” „egyszerűen tagadhatatlan” az SNP skóciai választási győzelmei és a függetlenségpárti többség miatt Holyroodban.

Állítása szerint a népszavazási törvényjavaslatról szóló bírósági döntés nem döntött arról, hogy van-e olyan „demokratikus eszköz”, amellyel a függetlenségi kérdést rendezni lehet. Rishi Sunak azt mondta, itt lenne az ideje, hogy „megvizsgáljuk, hogyan dolgozhatunk inkább együtt a skót kormánnyal”.

Alister Jack azt mondta a parlament alsóházának, hogy a miniszterek „üdvözölték a bíróság egyhangú és egyértelmű döntését”, és felszólította az SNP-t, hogy „tegye félre ezeket a megosztó alkotmányos kérdéseket”. Az SNP Westminsteri vezetője, Ian Blackford azonban azt állította, hogy a párt választási győzelmei miatt van joguk a népszavazásra. Majd hozzátette: “Ha Westminster továbbra is blokkolja demokratikus döntéseinket, Skócia majd talál másfajta kiutat ebből az unióból.”

Angus MacNeil, az SNP parlamenti képviselője elmondta, hogy a bírósági döntés miatt azt akarja, hogy a párt a „B-tervről” folytasson vitát a konferenciáján, azzal érvelve, hogy a választások most felhasználhatók lennének a függetlenségi szavazás kikényszerítésére. Alex Salmond, Sturgeon elődje, volt első miniszter is arra biztatta az SNP jelenlegi vezetőjét, hogy az általános választásokat használja fel az Indyref2 kiharcolására.

A skót munkáspárt vezetője, Anas Sarwar kijelentette, hogy az SNP-nek most „az országunk előtt álló problémákra kell összpontosítania”. Azt mondta, hogy Skóciában „nincs egyhangú többség a népszavazás vagy a függetlenség mellett”, de van „többség a változás kiharcolásáért”.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a skót választók nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg a függetlenségi kérdésben, a YouGov októberi felmérése szerint 49% van mellette és 51% szavazna ellene.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után