Hivatalos közlemény a brit kormánytól: változások jönnek a letelepedett státusz működésében 1

A Belügyminisztérium új intézkedéseket vezet be abban a tekintetben, hogy mi történik, ha az előzetes letelepedett státusszal  (pre-settled status) rendelkező személy közeledik státuszának jelenlegi lejárati dátumához. Ez a része nem érinti azokat, akik már letelepedett státusszal rendelkezik, vagy azóta brit állampolgárok lettek.

Hivatalos közlemény a brit kormánytól: változások jönnek a letelepedett státusz működésében 3

2023 szeptemberétől az előzetes letelepedett státusz birtokosai, akik még nem szerezték meg a letelepedett státuszt, és közelednek az előzetes letelepedett státuszuk aktuális lejárati dátumához, a státuszuk automatikusan meghosszabbodik 2 évvel. Ez biztosítja, hogy egyetlen, ilyen státuszú személy se veszítse el bevándorlási státuszát, mert nem nyújtott be második kérelmet az EUSS-hez. A státuszukat a jelenlegi lejárati dátum után is megtartják, amennyiben második kérelmet nyújtottak be az EUSS-hez, és várják annak eredményét.

Az előzetes letelepedett státusz birtokosai automatikusan megkapják ezt a 2 éves meghosszabbítást, mielőtt státuszuk eredetileg lejárt volna, ha még nem szerezték meg a letelepedett státuszt. Ezzel a kiterjesztéssel kapcsolatban nem kell felvenni a kapcsolatot a Belügyminisztériummal. Ez automatikusan megjelenik a digitális adatlapunkon, és értesítést kap róla mindenki a frissítés után.

Ha valaki előzetes letelepedett státusszal rendelkezik, és már legalább 5 éve folyamatosan az Egyesült Királyságban él, akkor ez a változás nem akadályozza meg abban, hogy újabb EUSS-kérelmet nyújtson be a letelepedett státusz megszerzéséhez, és arra biztatják, hogy ezt mielőbb tegyék meg. Bármikor, ingyenesen igényelhető a letelepedett státuszt a https://www.gov.uk/eusettlementscheme oldalon.

A letelepedett státusz a legegyszerűbb módja annak, hogy bizonyítsuk, jogunk van határozatlan ideig az Egyesült Királyságban élni.

Az előzetes letelepedett státusz automatikus 2 éves meghosszabbítása mellett a Belügyminisztérium 2024 folyamán lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb jogosult előzetes letelepedett státusszal rendelkező automatikusan letelepedett státuszt kaphasson anélkül, hogy kérelmet kellene benyújtaniuk.

A folyamat elindítása előtt lesz még egy, részletesebb frissítés is a téma kapcsán. Ha valaki előzetes letelepedett státusszal rendelkezik, rendkívül fontos, hogy kapcsolattartási adatait, például e-mail címét naprakészen tartsa, hogy biztosan megkapja az EUSS-től a státuszával kapcsolatos frissítéseket és egyéb újabb információkat.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után