Heteken belül újabb szigorítások jöhetnek Angliában, a miniszterek a hírek szerint már a C terven dolgoznak 1

Az Egyesült Királyság legfelsőbb közegészségügyi tisztviselői azt tanácsolták a brit kormánynak, hogy december 18-ig legkésőbb, „szigorúbb országos intézkedéseket” kell bevezetni, mert különben a Covid okozta kórházi betegfelvételek száma túl fogja lépni a tavaly téli csúcsot.

Heteken belül újabb szigorítások jöhetnek Angliában, a miniszterek a hírek szerint már a C terven dolgoznak 3

Sajid Javid egészségügyi miniszter kedden az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Ügynökségétől (UKHSA) egy prezentációt kapott, amely arra figyelmeztet, hogy még ha az új Omicron variáns kevésbé súlyos betegséghez is vezet, mint a Delta, akkor is fennáll a veszélye, hogy túlterheli az NHS-t, és akár napi 5000-re is emelkedhet a kórházba kerülő személyek száma – számolt be a Guardian.

Michael Gove miniszter pedig azt nyilatkozta, hogy az Omicron variánssal fertőzöttek aránya Londonban már az összes fertőzött 30 százalékát teszi ki. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a londoni fertőzések aránya London mind a 32 kerületében nőtt.

A legfrissebb értesülések szerint pedig a miniszterek már egy lehetséges „C-tervre” készülnek és el is kezdték annak felvázolását, amely még szigorúbb korlátozásokat foglalna magában, hogy lassítsa az Omicron variáns terjedését. A nemrég felröppent hír rengeteg embert aggaszt és dühít, főleg, hogy alig pár napja, hogy a kormány életbe léptette az úgynevezett B tervet, amelynek többek közt része a maszkok használatának bizonyos helyeken kötelezővé válása, és az otthonról való dolgozásra vonatkozó útmutatás is.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének adatai szerint csütörtökön összesen már 817 az Omicron variánssal fertőzött személy volt az országban (akit regisztráltak). A tudósok úgy vélik, hogy az új vírustörzs fertőzőbb, és részben ellenálló a vakcinákkal szemben.

A szakértők közül sokan attól tartanak, hogy a B tervben levő intézkedések nem elég szigorúak ahhoz, hogy megálljt parancsoljanak az omicron variáns terjedésének. Az új C tervben olyan új intézkedések jöhetnek, mint:

  • Az NHS applikációval be kell „csekkolni”, ha vendéglátó helyre megyünk
  • A maszkviselést kiterjeszthetik további helyszínekre
  • Az oltási tanúsítványokat is kiterjeszthetik és még több helyre való bejutásnak válhat a kritériumává

Boris Johnsont az utóbbi napokban a szokásosnál is több kritika éri, és már egyre többen szólaltak fel a saját pártjának tagjai közül is. Egyrészt a B terv bevezetése is sokakat kiakasztott, másrészt a kormányt övező botrány is nagy közfelháborodást okozott, ugyanis kiderült, hogy tavaly karácsonykor több buli is volt amelyen a kormány számos tagja részt vett, miközben a lockdown miatt mindenkit arra köteleztek, hogy maradjon otthon, ráadásul először még azt is letagadták, hogy a bulik egyáltalán megtörténtek volna.

John Edmunds professzor, a Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Csoportjának (Sage) tagja egy tájékoztatón a következőket mondta a korlátozásokról: „Szerintem ez egy szükséges rossz… nagyon káros a gazdaság egyes részeire, a vendéglátó szektorra, különösen a kiskereskedelmi szektorra, ami szintén érintett lesz. Sajnos azonban ezt meg kell tennünk. A vírus olyan sebességgel terjed, hogy nincs más választásunk.”

A B-terv intézkedéseit jelen állás szerint legközelebb január 5-én vizsgálják majd felül.    Forrás

Megosztás