Hatalmasat emelkedtek az albérlet árak Nagy-Britanniában - itt van, hogy mely városokban ugrottak a legnagyobbat a bérleti díjak 1

A bérleti díjak – mint manapság minden más is – emelkednek. A Zoopla ingatlanportál szerint egy új albérlet átlagos havi bérleti díja 1078 GBP-ra ugrott, ami 117 GBP-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Hatalmasat emelkedtek az albérlet árak Nagy-Britanniában - itt van, hogy mely városokban ugrottak a legnagyobbat a bérleti díjak 3

Ez azt jelenti, hogy a bérleti díjak a bérek átlagos növekedésének a kétszeresével emelkedtek az elmúlt évben, és nincs jele annak, hogy et a tendencia lassulna. Azok az egyedülálló emberek, akiket már így is megtépáztak a rohamosan emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak, jövedelmüknek átlagosan a 35%-át a főbérlőknek adják át – ez több mint egy évtizede a legmagasabb arány.

Ez pedig várhatóan a 40%-hoz fog közelíteni 2023-ra, jósolta a Zoopla a ma közzétett év végi piaci jelentésében. A bérleti díjak az Egyesült Királyság nagyvárosaiban emelkedtek a leggyorsabban az erős munkaerőpiac és a jellemzően magas hallgatói létszám miatt. Az emberek lehetőségei albérletek tekintetében ezekben a városokban nagyon korlátozottak, tekintve, hogy a kereslet messze meghaladja a kínálatot.

Londonban a havi bérleti díj középértéke 1879 GBP, ami havi 273 fonttal magasabb, mint tavaly. Sok városban szintén két számjegyű a bérleti díjak százalékos növekedése. Manchesterben például 15,6%-os ugrással 928 fontra nőtt egy átlagos albérlet havi díja. A havi bérleti díj Glasgowban 14,1%-kal 813 GBP-ra emelkedett, míg Bristolban 1254 GBP-ra, ami pedig 12,9%-os növekedést jelent.

Sheffieldben, Birminghamben és Edinburghban is hasonló, több mint 12%-os bérleti díj-emelkedés volt tapasztalható, ezekben a városokban az átlag 735 GBP, 820 GBP és 1060 GBP. Cardiffban, a walesi fővárosban a bérleti díj szintén 11,7%-kal nőtt, 984 fontra. Az egyik legkisebb bérleti díj emelkedés Észak-Írország fővárosában, Belfastban történt. A bérleti díj itt átlag 7,6%-kal 694 fontra nőtt.

Richard Donnell, a Zoopla ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a nehéz helyzetben lévő bérlők mindent megtesznek, hogy alkalmazkodjanak a bérleti díj egyre durvább megfizethetetlenségéhez, például egyre többen vannak, akik összeköltöznek másokkal. Mármint ha egyáltalán azt is megengedhetik maguknak. A Zoopla adatai szerint ugyanis egyre többen vannak olyanok is akik hazaköltöznek rokonaikhoz.

Hatalmasat emelkedtek az albérlet árak Nagy-Britanniában - itt van, hogy mely városokban ugrottak a legnagyobbat a bérleti díjak 4

“A bérleti díjak gyors növekedése mögött krónikus kínálathiány áll, ami egyre megfizethetetlenebb az ország albérlői számára, különösen az egyszemélyes háztartások és az alacsony jövedelműek esetében” – mondta.

A bérleti joggal foglalkozó szervezetek meglepődés nélkül fogadták a hírt, hogy a bérleti díjak egyre nagyobb lyukat égetnek az emberek zsebébe. Al Mcclenahan, a Justice for Tenants képzési vezetője azt mondta, hogy a bérleti díjak emelkedése csak egy újabb tényező, amely elmélyíti a megélhetési költségek válságát.

„Ez olyan környezetet is teremt, amelyben a bérlők túlságosan félnek bejelenteni az ingatlanban tapasztalható beázásokat, penészt és egyéb problémákat, mert attól tartanak, hogy a tulajdonos megemeli a bérleti díját” – mondja. „A legtöbb bérlőnek nincs választási lehetősége, nincs elég szociális lakás alternatívaként, és ha távolabb költözik a városközponttól, több pénzt kell költenie a közlekedésre, és kevesebb órát dolgozhat, ha fel kell vennie a gyerekeit az iskolából.”

“Még azok a bérlők is kiszolgáltatott helyzetben vannak, akik elégedettek azzal a hellyel, ahol élnek, mert nagyon kevés tartja vissza a főbérlőket attól, hogy megfizethetetlen szintre emeljék a bérleti díjat, vagy kirúgják őket, hogy valaki olyannak adják ki aki többet tud fizetni.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után