Bár hivatalosan hurrikánszezon van, ami nem újdonság, ebben az évben mégis jelentősen rájár a rúd az USA déli partvidékeire, és a Karib-szigetekre – a térségben soha nem látott erejű hurrikán pusztít.

hurrikán florida

A Harvey névre keresztelt hurrikán szeptember elején Texasban okozott súlyos dollármilliárdos károkat, több város is víz alá került, és rengeteg ember otthona vált lakhatatlanná. Azonban alig hogy elvonult a 4-es kategóriába sorolt elképesztő erejű vihar, az Atlanti-óceán fölött már meg is formálódott Irma, amely a meleg vízfelszínnek köszönhetően a térség valaha mért legerősebb hurrikánjává vált nagyon rövid idő alatt.

A legmagasabb, 5-ös kategóriájú Irma 300 km/h-nál is gyorsabb széllökésekkel érte el a Karib-szigetek térségét a hét elején, és végigsöpörve a szigetvilágon elképesztő pusztítást hagyott maga után. Több szigetet evakuáltak, például a népszerű üdülőparadicsomokat, St Bart’s és St Martin lakosait is, a Bahamákat rekord mennyiségű ember hagyta ott. A néhány ezer lakosú Barbuda szigetét például szinte teljes egészében kiürítették, és a szomszédos Antigua szigetére telepítették át – ami, mint utóbb kiderült, nagyon bölcs döntés volt, ugyanis az 5-ös erősségű hurrikán teljes erejével letarolta a kis szigetet, és az épületek több, mint 95%-a lakhatatlanná vált.

Miután a kis szigeteken végigsöpört, Haiti és Kuba került az útjába. Mire ezeknek a szigeteknek elérte a partjait, némileg enyhült, és már „csak” 4-es fokozatú hurrikánként folytatta útját. Mindkét szigeten jelentős károkat okozott, majd tovább vonult Florida partjai felé a 200 km/h-s széllökéseivel. Igaz, ez a kezdetekhez képest jelentős gyengülés, még így is halálos pusztítást végzett, ráadásul a Floridát övező meleg óceáni víz miatt újra  megerősödött, mielőtt elérte az Egyesült Államok déli államát.

Eddig összesen 24 ember vesztette életét Irma tombolásában, legtöbbjük a Karib-szigeteken, 5-en például a British Virgin szigeteken, 1-1 ember pedig az említett Aguillán és Barbudán.

Eközben szinte példa nélküli módon még két hurrikán formálódott meg az Atlanti-óceánon, ezeket a Katia és a José nevekre keresztelték el. Bár az előbbi végül trópusi viharrá „szelídült”, mire elérte Mexikó partjait, így is volt, ahol 120 km/h-s szelekkel söpört végig a térségen. José viszont követi Irmát, és nem hogy gyengülne, de a Karib-szigetekhez közeledve lassan ő is 5-ös kategóriájúra erősödik. A helyiek félnek attól, hogy ez a hurrikán is lecsap rájuk hamarosan.

Miközben Irma a Karib-tengeren pusztított, Florida lakossága elkezdett készülni az érkezésére. A legdélebbi területeken, és azokon a helyeken, ahol a becslések szerint a vihar szeme halad át, evakuálást rendeltek el, több százezer ember hagyta el otthonát a legveszélyeztetettebb helyeken. A félszigetről kifelé az autóutak teljesen bedugultak, hiszen mindenki arra próbált menekülni a környező államokba, és a repülőjáratok is teljesen megteltek. Egyes légitársaságok meg is próbálták kihasználni a helyzetet – a válsághelyzetben egy Floridából Európába tartó járatra a jegy akár 3000 dollár is lehetett, aki viszont most akart valamiért Miamiba menni, az akár 20 dollárért is megteheti.

A teljes Florida szélességénél is nagyobb hurrikán végül vasárnap reggel érte el Miamit és a környező városokat. Az utcákat azonnal elöntötte a víz, és 3,3 millió otthon van most áram nélkül. Menedékhelyeken több, mint 160 000 tartózkodik, köztük rengeteg turista is. Az egyik brit házaspárt, akit pont Miami-ban ért a szerencsétlenség, azt mondta, sosem látott még ilyen szeleket vagy esőt életében.

A hurrikán most Florida belseje felé tart, de a szárazföld felett egyre gyengül, hiszen már nem táplálja a meleg óceán vize. Néhány órája már csak 2-es kategóriájú hurrikánnak minősült, de még így is jelentős károkat okoz a déli államban.   Hirdetőknek: [email protected]