Theresa May kilépéssel kapcsolatos, újabb mérföldkövet jelentő törvénytervezete sikeresen vette az akadályt az első parlamenti körben. Így minden valószínűség szerint nagyobb hatalmat ad a miniszterek kezébe a Brexittel kapcsolatos első, fontos törvényjavaslat.

A „Repeal Bill” névre hallgató tervezetet 326 -290 arányban szavazta meg az Alsóház – a konzervatív pártból senki sem szavazott ellene, és a munkáspártban is voltak 7-en, akik nem követték általános utasítását, és megszavazták a javaslatot. A miniszterelnök szerint a szavazás „történelmi döntés volt, melyet a nép akarata támogat”. Még hozzátette: „Bár még sok munka áll előttünk, ennek a döntésnek a segítségével haladhatunk tovább a kitűzött célunk felé. Ezért bátorítok minden képviselőt, az ország minden részéről, hogy fogjunk össze a közös ügyért.”

Keir Starmer, a munkáspárt Brexittel kapcsolatot titkára szerint az eredmény „nagy csalódás”, a tervezet maga pedig a miniszterek kísérlete „a parlamenti demokrácia aláásására, és a pofátlan hatalom-megragadásra”.

A törvényjavaslat egyébként arra irányul, hogy átemeljen egyes releváns EU-s törvényeket a brit jogi gyakorlatba, amikor az ország hivatalosan is kilép 2019-ben. Valamint felülírja majd azt a törvényt is, ami 1972-ben lehetővé tett Britannia csatlakozását az Unióba. Az igazi felháborodást a tervezettel kapcsolatban az ún. VIII. Henrik – hatalom jelentette. Eszerint a minisztereknek joga lenne úgy jóváhagyni törvényeket, hogy kikerülik a szokásos parlamenti köröket. A munkáspárt például ezért utasította el (majdnem) egyöntetűen a hatálytalanító tervezetet.

Hosszú órák vitája után azonban minden tiltakozás ellenére mégis megszavazták 36 szavazat előnnyel. Egy másik szavazás is volt a kormány programjával kapcsolatban, ez is átment 318 – 301 arányban. Egyébként a kétnapos vitázó ülés közben több konzervatív képviselő is kifejezte aggodalmát vagy egyet nem értését, de végül magán a szavazáson senki sem ment ellene.

Emiatt utána kritizálták is a felszólaló konzervatívokat, Anna Sourby-ről például ezt mondta a munkáspárt: „Nagyon nagy volt a hangja a napokban, különösen a program kapcsán, végül mégsem mert cselekedni is.” Annyi viszont bizonyos, hogy May a saját pártjától is számíthat majd támadásokra a következőkben. Bob Neill képviselő például azt mondta, hogy „támogatja a javaslatot, de rengeteg minden van még benne, amin javítani kell.

A munkáspárt oldaláról Frank Field, Ronnie Campbell, Kate Hoey, Kelvin Hopkins, John Mann, Dennis Skinner and Graham Stringer is a javaslat mellet voksolt, Caroline Flint pedig tartózkodott. Pedig Jeremy Corbyn múlt héten kijelentette, hogy a javaslat „teljességgel elfogadhatatlan”, és túl nagy hatalmat ad a miniszterek kezébe, mivel a „VIII. Henrik”-szabály lehetővé tenné, hogy kikerüljék a parlamentet egyes kérdésekben. Stephen Kinnock pedig kijelentette, hogy ez elveszi a parlamenttől a legfontosabb, szuverén jogát, és „egy kabinetnyi kiskirályt teremt”. „Ne hagyjuk, hogy megtévesszenek, ez a javaslat a legkevésbé sem a nép akaratát képviseli.

A demokráciát ássa alá.” Ed Harvey, volt kabinetminiszter hozzátette: „Ez nem az, amire az emberek szavaztak, és az Alsóháznak kötelessége lenne megvédenie magát és a demokráciát is.”   Forrás Hirdetőknek: [email protected]