Hatalmas bajban az NHS: A történelem legsúlyosabb munkaerő válsága zajlik és a Covid és a mentális egészségi problémák miatt tovább romlik a helyzet 1

A becslések szerint az NHS munkatársainak a Covid-19 miatti hiányzási aránya csaknem kétszerese jelenleg a 2021 elején tapasztalt aránynak, ami akár 50 százalékos hiányzásokhoz is vezethet a gondozó otthonok és a kórházak csapatai közt, és akár életveszélyes szituációkhoz is vezethet.

Hatalmas bajban az NHS: A történelem legsúlyosabb munkaerő válsága zajlik és a Covid és a mentális egészségi problémák miatt tovább romlik a helyzet 3

Az egészségügyi vezetők szerint az elmúlt hat hónapban naponta több tízezer orvos, nővér és kórházi személyzet kényszerül a munkájától távol maradni a Covid miatt, ami széles körben megzavarta a szolgáltatások működésének olajozottságát, és aláásta a hatalmas várólisták kezelésére irányuló erőfeszítéseket.

Néhány nappal azután érkezett ez a hír, hogy egy parlamenti jelentés arra figyelmeztetett, hogy az NHS és a szociális ellátó szektor a történetének „legnagyobb munkaerő-válságával” néz szembe jelenleg, hozzátéve, hogy „a folyamatos munkaerőhiány komoly kockázatot jelent a személyzet és a betegek biztonságára nézve is, mind a rutin- és sürgősségi ellátásban egyaránt”.

A GoodShape, egy az alkalmazottak jólétét és teljesítményét elemző cég által megosztott adatok azt mutatják, hogy január és június között 2 745 109 munkanap veszett el a Covid miatt az NHS-nél, ami 423 millió fontjába került az adófizetőknek. 2021 azonos időszakában összesen 1 583 169 munkanap veszett el, ami 237 millió GBP költséget jelentett. Az NHS egyébként jelenleg 1,3 millió alkalmazottat foglalkoztat.

Az egészségügyi szakértőket aggasztja az is, hogy a Covid az elkövetkező hónapokban továbbra is bomlasztó hatással lesz az NHS-re, miközben erőfeszítéseket tesznek az egészségügyi szolgáltatások óriási várólistájának csökkentésére, amin jelenleg rekordszámú, 6,6 millió beteg várakozik valamilyen kezelésre vagy műtétre.

Dr. Ian Higginson, a Királyi Sürgősségi Orvostudományi Kollégium (RCEM) alelnöke elmondta, hogy a mentők és a sürgősségi szolgálatok esetében – „amelyekben már a világjárvány előtt is szánalmasan alacsony volt a létszám” – a hosszú várakozást tovább súlyosbítják a Covid miatti tartós hiányzások.

“Az aggodalmunk, hogy az NHS-nél folyamatosan egyre több hibát és kudarcot fogunk látni, különösen a sürgősségi ellátások esetében, ugyanis pont abban a tekintetben nem lesznek képesek megfelelni az elvárásoknak, amiben alapból a legszükségesebb lenne.” – tette hozzá.

Az NHS adatai szerint a trösztöknél átlagosan 25 794 alkalmazott volt naponta Covid miatt betegszabadságon január és április vége között. Ebben az időszakban a koronavírus okozta a hiányzások 38,3 százalékát tették ki az összesnek. A GoodShape adatai eközben azt mutatják, hogy idén január és június között 547 664 távollétet regisztráltak az NHS munkatársai közt – ez a becslések szerint hasonló szám, mint 2021-ben a teljes évre vonatkozó statisztikai adat.

Dr. Alison Leary, a London South Bank Egyetem egészségügyi és munkaerő-modellezési tanszékének elnöke elmondta, hogy a Covid – a mentális betegségekkel és az általános betegséggel kombinálva – az elmúlt hónapokban „akár 50 százalékkal” csökkentette az NHS-csapatok létszámát és szinte kivétel nélkül az összes típusú szolgáltatást érinti.

Figyelmeztetett arra is továbbá, hogy „sok” NHS-szervezet már a világjárvány előtt „nem optimális létszámmal” működött, és a létszám további csökkentése „most már veszélybe sodorja a betegeket is”.

A GoodShape adatai azt is feltárták, hogy a mentális betegségek milyen mértékben járulnak hozzá a hiányzásokhoz az NHS-nél – ez a probléma pedig már jóval a Covid előtt jelen volt.

2022-ben eddig 1,2 millió munkanapot veszített az NHS a mentális egészséggel összefüggő távollétek miatt, ami becslések szerint 192 millió fontba került az egészségügynek. 2021-ben 2,8 millió napot veszítettek el mentális betegségek miatt, szemben a 2020-as 2,7 millióval és 2,2 millióval 2019-ben. Amanda Manser, a GoodShape műveleti igazgatója szerint az NHS-től a kiégés miatt távozó alkalmazottak száma, vagy más karrier utáni vágy miatt elmenőké, a Covid-19-hez hasonlóan komoly megterhelést jelent az egészségügyi szolgálat számára.

Februárban az adatok azt mutatták, hogy Angliában hetente legalább 400 alkalmazott hagyta el az NHS-t, hogy javítsa a munka és a magánélet egyensúlyát – ez rekordmagas szám a brit egészségügy berkein belül. Miss Manser elmondta, hogy az ágazatban tapasztalható magas hiányzási arányok egy szélesebb körű munkaerő-válság részét képzik, amely „kétségtelenül a legnagyobb kihívás, amellyel az NHS manapság szembesül”.

„A hiányzás és a szakma elhagyása két probléma ami egyértelműen összefügg egymással” – tette hozzá. „A túlhajtottság, a kiégés és a járvány miatti kimerültség hozzájárul a jelenlegi munkaerő-válsághoz, az alkalmazottak vagy távoznak, vagy rosszul érzik magukat.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után