Hasznos tudnivalók az angliai magyaroknak a letelepedett státusszal és a bevándorlással kapcsolatban 1

A Hunglia korábbi cikkeire, amely az uniós állampolgárokra vonatkozó bevándorlási rendszerről szólt, az elmúlt napokban több hozzászólás érkezett. A téma még mindig aktuális. Habár a Belügyminisztérium szerint már több, mint 4 millió európai állampolgár regisztrált az EU Settlement Scheme-re, 2021. Június 30-ig, az úgynevezett féléves türelmi idő (grace period) alatt még újabb kérelmeket várnak. Szeptember végéig a hivatalos statisztika szerint körülbelül 110 ezer honfitársunk regisztrált és kapott letelepedett vagy ideiglenesen letelepedett státuszt az Egyesült Királyságban.

Hasznos tudnivalók az angliai magyaroknak a letelepedett státusszal és a bevándorlással kapcsolatban 3

Összeállításunkban most azoknak szeretnénk segíteni, akik esetleg nemrégiben érkeztek az országba, ideiglenes letelepedett státusszal bírnak, de hazautaztak Magyarországra, vagy éppen a státusz megszerzése után járt le az útlevelük. Az alábbi tanácsok bevándolási joggal foglalkozó szakemberektől származnak.

Tanács pre-settled (ideiglenes letelepedett) státusszal rendelkezőknek: Ne tölts 6 hónapnál több időt országon kívül!

-Jelen helyzet szerint habár a pre-settled státusszal hivatalosan 2 évet Nagy-Britannián kívül tartózkodhatunk, az évi fél évet meghaladó távollét hatással lehet a későbbi settled, letelepedett státuszunkra. Ha egy évben fél évnél hosszabb időtartamot tartózkodunk a szigetországon kívül, akkor elveszítjük az úgynevezett “folyamatos tartózkodásunkat”, így pedig az 5 éves időtartamunk végén, amikor settled státuszra jelentkeznénk, nem leszünk rá jogosultak. Magyarul mehetünk vissza oda, ahonnan jöttünk.

-Ha valaki már több, mint 6 hónapot Nagy-Britannián kívül tartózkodott és pre-settled státusszal rendelkezik, az sürgősen térjen vissza a szigetországba, nyújtson be egy újabb kérelmet az EU Settlement Scheme-n keresztül még 2021. június 30. előtt.

-Amennyiben pre-settled státusszal (ideiglenes letelepedett státusszal) rendelkezünk és hosszabb távon kell Nagy-Britannián kívül tartózkodnunk, megtehetjük, amennyiben a távolmaradásunk időtartama nem haladja meg a 12 hónapot. Ebben az esetben azonban be kell bizonyítanunk, hogy nyomós okból maradtunk távol. Ilyen lehet például a gyerekszülés, komolyabb betegség, szakmai oktatás vagy tengerentúli kiküldetés. Ekkor írásban (levélben vagy e-mailben) fel kell venni a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, tájékoztatni őket a kialakult szituációról, bizonyítékokat szolgáltatni és az indoklást hozzá kell csatolni a pre-settled státuszunkhoz. Ez a bizonyíték lehet például egy hivatalos level a munkáltatónktól.

https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/what-settled-and-presettled-status-means

Tanács 2020 decemberében érkezetteknek: Gyűjts össze annyi bizonyítékot, hogy az Egyesült Királyságba érkeztél, amennyit csak tudsz!

-Ahhoz, hogy az EU Settlement Scheme-be tudj regisztrálni, Nagy-Britanniában kell tartózkodnod 2020. December 31 előtt. Annak, aki 2020 december vége előtt érkezik meg az országba és szeretne regisztrálni, célszerű minél több dokumentumot bemutatnia a regisztráció során.

A repülőjegy önmagában felhasználható a pre-settled státusz igénylésekor ha a jegyen világosan szerepel a kérelmező neve, és a feltüntetett dátum az elmúlt 6 hónapra esett. A Belügyminisztérium szerint minél több dokumentációt nyújt be az igénylő, annál könnyebb az ügy előrehaladása – magyarul a repülőjegy csak a minimum. Az is előfordulhat -és ez a kérelmet elbírálótól függ majd- hogy úgy döntenek, hogy a jegy önmagában nem bizonyítja, hogy az illető személy valóban az Egyesült Királyságban landolt, ezért további bizonyítékokat is kérhetnek, úgy mint beszállókártya, közüzemi számla, bankszámlakivonat, háziorvos levele stb. Bevándorlási tanácsadók azt javasolják, ebben az esetben írjunk egy levelet, amelyben elmagyarázzuk, miért csak repülőjegyünk van és ezt küldjük el a kérelmünkkel együtt.

https://www.gov.uk/guidance/eu-settlement-scheme-evidence-of-uk-residence

Tanács, ha lejárt az útleveled: Sürgősen jelentsd be a Home Office-nak!

– Státuszunk és az útlevelünk össze van kapcsolva a rendszerben. Amennyiben lejár az érvényessége az útlevelünknek, azonnal be kell jelentenünk és beszolgáltatnunk az új útlevelünk adatait. Ezek után új útlevelünk adatai alapján fogja a rendszer kezelni státuszunkat. Ha ezt elmulasztjuk megtenni, komoly kellemetlenségek érhetnek utazás során, pláne akkor, amikor vissza kívánunk térni az Egyesült Királyságba.

Tanács Permanent Residence Card-dal rendelkezőknek: Ha még nem tetted, regisztrálj az EU Settlement Scheme-be!

-A két státusz nem ugyanaz!  A Permanent Residence Card, a kis kék, kihajtható papírkártya elveszíti érvényességét 2020. December 31 után.
Mielőtt az Egyesült Királyság kilépett volna az EU-ból, az uniós állampolgároknak nem volt kötelező ilyen kártyát csináltatniuk ahhoz, hogy igazolják, hogy legálisan tartózkodnak az országban. Legtöbbször azok igényeltek ilyet, akik később brit állampolgárságért folyamodtak. A kék kártya megléte nem elégséges a letelepedett státusz bizonyítására. Azoknak, akik ilyen kék kártyával, a Permanent Residence Card-dal rendelkeznek, ugyanúgy regisztrálniuk kell az EU Settlement Scheme-re.

A fenti tanácsok bevándolási joggal foglalkozó szekemberektől származnak, bővebb információért a honlapjukat ajánljuk: www.settled.org.uk.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után