Elkezdődött: egy angliai 90 éves nő az első a világon, aki megkapta a Pfizer vakcinát 1

Nagy-Britannia megtette első lépéseit a Covid-19 oltási program megvalósításában, a keddi napon ugyanis megkezdődött az emberek koronavírus elleni beoltása. A brit kormány reményét fejezte ki, a helyzet jelenlegi állását illetően és egyik szóvivője azt nyilatkozta hogy az emberek milliói kaphatják meg az oltást az év végéig.

Elkezdődött: egy angliai 90 éves nő az első a világon, aki megkapta a Pfizer vakcinát 3

A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett két dózisú vakcina fokozatos bevezetése az NHS segítségével kedden reggel 6: 31-kor kezdetét vette, amikor Margaret Keenan, 90 éves koventry-i nagymama a világon elsőként kapta meg ezt az oltást, a hivatalos program keretein belül (ha a teszt fázist nem számítjuk). Az Egyesült Királyság négy nemzetében több száz embert oltottak be az első napon, amit V-napnak sokan viccesen kereszteltek, és a következő napokban több százezer adagot kell majd beadni 70 különböző kórházi központban (korábban 50 volt azonban folyamatosan bővítik a számukat).

Szintén a keddi nap folyamán a legfrissebb elemzési adatok megerősítették hogy az oxfordi vakcina is biztonságos. Matt Hancock egészségügyi miniszter pedig azt nyilatkozta, hogy reményei szerint „több millió” ember kapja meg az oltást a karácsonyi időszak végére. Várhatóan kb ötmillió adag Pfizer-BioNTech oltást adnak majd be az embereknek az Egyesült Királyságban még az új év előtt. Eközben a kormány abban is reménykedik, hogy az elkövetkező hetekben jóváhagyják az oxfordi oltóanyagot is, és akkor még több dózis áll majd rendelkezésre.

Boris Johnson miniszterelnök kedden reggel a londoni Guy’s Hospital oltási klinikáján tett látogatása során arra buzdította az embereket, hogy fogadják el az oltást, ha az NHS jelzi, hogy lehet jönni. “Mindazoknak, akik félnek – üzenem, hogy felesleges” – mondta. “Nincs miért izgulni.”

Ms. Keenan – aki a jövő héten tölti be a 91. életévét és lánya, fia és négy unokája van – May Parsons-tól, a coventryi egyetemi kórház ápolójától kapta meg az oltást. „Olyan kiváltságosnak érzem magam, hogy elsőként oltottak be a Covid-19 ellen. Ez a legjobb korai születésnapi ajándék, amelyet kaphattam, mert ez azt jelenti, hogy végre az új évben a családommal és a barátaimmal lehetek majd, miután ennek az évnek a nagy részében egyedül voltam.” – nyilatkozta.

Az elsők között kapják meg az oltást a 80 éves és annál idősebb betegek, a kórházakban levő betegek, és azok, akiket kórházi tartózkodásuk után hazaengednek. A gondozó otthonokat az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium szintén arra kérte fel, hogy kezdjék meg a személyzet számára az oltási klinikákra az időpontok foglalását, míg a háziorvosok várhatóan úgyszintén nemsokára megkezdik a lakosság oltását.

Az NHS Anglia orvosigazgatója, Stephen Powis professzor szerint az oltások beadásának kezdete „fordulópontot” jelentet a járvány ellen folytatott harcban. Sir Simon Stevens, az NHS angliai ügyvezető igazgatója szintén „szívből jövő köszönetet mondott” mindazoknak, akik részt vettek a vakcina fejlesztésében, a klinikai vizsgálatokban részt vevő tudósoktól és önkéntesektől az NHS munkatársaiig.

A koronavírus elleni teljes védettséget a beoltott személyek elvileg 28 nappal az első adag megkapása után érik el. 21 nappal az első oltás beadása után kapja meg mindenki a második adagot. Az Egyesült Királyság összesen 40 millió adag Pfizer-BioNTech oltást rendelt ami 20 millió ember beoltására elegendő.        Forrás

Megosztás