Hamarosan a bevándorlók többet kereshetnek bizonyos munkakörökben Nagy-Britanniában, mint az itt született britek 1

Jogászok arra figyelmeztettek, hogy a brit munkavállalók hamarosan alacsonyabb fizetést kaphatnak, mint ugyanazt a munkát végző külföldi bevándorló kollégáik, amikor áprilisban megemelkedik a vízumokhoz hozzárendelt minimum fizetési követelmény.

Hamarosan a bevándorlók többet kereshetnek bizonyos munkakörökben Nagy-Britanniában, mint az itt született britek 3

A szakértők szerint a fizetési küszöb 38 700 fontra történő emelése valószínűleg olyan helyzetet teremthet, melyben a munkaerőhiány leküzdéséért küzdő cégek végül többet kell, hogy fizessenek külföldi munkavállalóiknak, mint a briteknek. A kormány decemberben bejelentette, hogy 26 200 fontról közel 50 százalékkal megemeli a szakmunkások minimális éves bérének küszöbét a nettó migrációs számok csökkentésére irányuló erőfeszítések részeként, néhány hónappal a választások előtt.

Rose Carey, a Charles Russell Speechlys városi ügyvédi iroda üzleti bevándorlásra szakosodott partnere a következőket mondta: „Ez olyasvalami, amivel foglalkozunk, mert rájöttünk, hogy egyes ügyfelek lehetnek ebben a helyzetben, ami amúgy teljesen ellentétes azzal, amit a kormány csinálni akart.”

A munkaadók azt tapasztalhatják, hogy „többet kell fizetniük valakinek aki külföldről jött, mint aki az Egyesült Királyságból, csak mert itthonról nem tudnak megfelelő munkaerőt toborozni. Abba a helyzetbe kerülhet egy csomó cég, hogy az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalói 30 000 és 33 000 GBP közötti fizetéseken vannak, a külföldieket meg csak 38 700 fontért tudják felvenni.” – mondta Carey.

A bejelentésre azután került sor, hogy az Országos Statisztikai Hivatal nettó migrációra vonatkozó legfrissebb adatai azt mutatták, hogy a 2023 júniusában végződő 12 hónapban közel 700 ezerrel nőtt a bevándorlók száma az Egyesült Királyságban.

Paul McGrath, a McDermott Will & Emery cég egyik vezetője szintén figyelmeztetett, hogy a politika megváltoztatása nem kívánt következményekkel járhat. Azt mondta: „Egyes munkaadók számára, akik jelenleg nagymértékben támaszkodnak nem egyesült királyságbeli munkavállalókra olyan alacsony és közepes képzettséget igénylő munkakörökben, amelyeket történelmileg nehéz volt betölteni a belső munkaerőpiacon, emelkedhetnek a jelenlegi fizetések annak érdekében, hogy rövid távon a munkaerő-szükségleteket továbbra is migráns munkavállalókból tudják kielégíteni.”

“A munkaadóknak alaposan át kell gondolniuk a lehetséges szélesebb körű munkajogi vonatkozásokat, például a jogellenes fizetési egyenlőtlenségek kialakulásának kockázatát.”

Munkaügyi jogászok azt mondták, hogy a cégektől egyre csak érkeznek vízumkérelmek szakképzett munkavállalók számára, nehogy lekéssék az április 4-i határidőt, amikor a fizetési küszöb jelentősen megemelkedik.

Ez önmagában is felfelé tolhatja azokat a számokat, amelyeket a miniszterek pont próbálnak leszorítani. A következő statisztikai adat valószínűleg novemberben, az általános választásokkal egy időben várható.

Annabel Mace, a Squire Patton Boggs ügyvédi iroda egyik partnere a következőket mondta: „Azt hittük, hogy ez elriasztja majd a munkaadókat, de valójában több a teendőnk, mint valaha. Ez kezdetben megnövelheti a beérkező kérelmek számát, majd később le fogja csökkenteni. Összességében azonban nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez nagyot fog fordítani a nettó migrációs adatokon.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után