Fontos változás, ami mindenkit érint Nagy-Britanniában, akinek van kocsija 1

Nagy-Britanniában az utóbbi időben áll a bál, a Brexit óta ugyanis komoly problémák alakultak ki többek közt a teherautó sofőrök hiánya miatt. Most pedig mindennek a tetejébe az Egyesült Királyságon kívülre autóval utazni kívánóknak további változtatásokat kell végrehajtaniuk autóikon, hogy elkerüljék a büntetést.

Fontos változás, ami mindenkit érint Nagy-Britanniában, akinek van kocsija 2

Januárban Grant Shapps közlekedési miniszter már bejelentette, hogy azoknak, akiknek kocsijuk van Nagy-Britanniában hamarosan új rendszámokra lesz szükségük. Tehát, ha külföldre szeretnél menni, méghozzá autóval a közeljövőben, akkor nem árt, ha tudod, hogy mit kell ehhez elintézni.

Milyen szabályok vonatkoznak a brit rendszámtáblákra a külföldre való utazások során?

Szeptember 28 -tól kezdve a gépkocsikon elhelyezett GB feliratú matricákkal ellátott rendszámtáblák már nem érvényesek, amikor külföldön autókázunk. A brit rendszámtáblával ellátott kocsikon mostantól UK feliratú matrica kell, hogy legyen.

Fontos változás, ami mindenkit érint Nagy-Britanniában, akinek van kocsija 3

Amennyiben neked GB feliratú matricás rendszámtábla van az autódon, úgy vagy kell rá egy új fajta matrica, vagy be kell szerezned egy új típusú rendszámtáblát. A törvénymódosítást rengetegen kritizálták, és pénzkidobásnak minősítették, de ettől függetlenül nincs mit tenni, a szabály az szabály. Hogy pontosan milyen jellegű és mekkora büntetést kap az, akinek az autóján nem a megfelelő matrica van, az egyelőre nem tisztázott.

Mi a helyzet a skót és walesi zászlókkal ellátott rendszámtáblákkal?

Azoknak a skót és walesi sofőröknek, akiknek a „GB” jelzés van a rendszámtáblájukon a walesi vagy a skót zászlóval, nem lesz szükségük vadonatúj rendszámra. Ennek ellenére az új matricára viszont szükségük lesz.

Tehát, ha európai útra készülsz, mert mondjuk haza akarsz látogatni a családhoz, vagy épp nyaralni mennél kocsival, ne felejtsd el megrendelni az új fajta matricát, hogy elkerüld a büntetést és az új törvény megszegését.       Forrás