Az Európai Unió engedélyezte a briteknek az egyenlőtlen elbírálást a bevándorlókra vonatkozóan, amennyiben az a tagállam pénzügyi, gazdasági helyzetét hivatott megvédelmezni.

eu flag

A brit kormánynak mostantól majd jogában áll, hogy megvonja a támogatást bizonyos bevándorlóktól, mivel az Európai Bíróság így határozott. Ezt a döntést David Cameron és az összes EU-ban való maradásra szavazó személy nagy örömmel veszi tudomásul, ugyanis a bevándorlás kérdése volt az egyik fő kiváltó oka az EU népszavazás meghirdetésének. Így közvetetten sok olyan ember nem fog az országba jönni, vagy el kell mennie, vagy rákényszerül, hogy dolgozzon, aki idáig csak segélyekből, támogatásokból tartotta fent magát, és csüngött a szociális hálón.

Komolyabb vita alakult ki a döntés körül, ugyanis sokak szerint diszkrimináció, ha a bevándorlók egy része nem kap támogatást arra hivatkozva, hogy gazdaságilag „inaktívak”. Olyan alapvető támogatásokról beszélünk, mint a gyermekek után járó segély, vagy az alacsony fizetésűeknek járó tax credits. Ez sok kint élő magyart is érint, mivel a legtöbben minimálbér körüli fizetésből élnek, és sok a családos ember idekint. A magyarok elhelyezkedését Nagy-Britanniában itt tekinthetitek meg.

Diszkriminatív vagy sem, az Európai Bíróság egyetértett a brit kormánnyal, és helyt adott a kérésnek. Ez egyfajta kiskapu, hogy az ország védelmére hivatkoznak, ami egyeseknek jó lesz, másokat viszont rossz helyzetbe sodorhat. Az azonban biztos, hogy nagyon sokan félre vannak informálva a bevándorlók helyzetét, és az itt tartózkodásuk célját illetően. A médiának köszönhetően sokak szemében az összes bevándorló, segélyekből élő rossz sorsú ember, aki csak teher az országnak. Nos, hogy tisztába tegyük a dolgokat, itt van 9 tévhit az EU bevándorlókkal kapcsolatban.

Azok számára, akik aktívan dolgoznak, aggodalomra semmi ok, ugyanis őket nem érinti ez a kérdés, mivel ők teljes joggal tartózkodnak a kérdéses tagállamban. A jogszabály módosítás pontosan úgy szól, hogy azok az EU állampolgárok, akik 5 évnél kevesebb ideje vannak Nagy-Britanniában, nem jogosultak jóléti támogatásokra, amennyiben ők és családtagjaik gazdaságilag nem aktívak, és nem tudják magukat ellátni.

A népszavazás végeredménye óta nagy a fejetlenség Nagy-Britanniában. Nem nagyon tudják, vagy nem akarják egyértelműen a tudtunkra adni, hogy mi fog történni. Még azzal kapcsolatban sincs egyértelmű információnk, hogy ki fogunk-e lépni. Ez a bizonytalanság extra stressz a kint elő EU-s állampolgárok vállán. Attól, hogy elküldenek bennünket az országból, amíg EU tagok a britek, nem kell félni, tehát legalább még 2 évig semmi nem fog történni. Aki pedig anyagilag nehéz helyzetben van, és minimálbérért dolgozik, azoknak a legnagyobb megtakarítást a Londonból vidékre költözés jelentheti. Erről itt írtunk egy összehasonlítást, ami a kiadásokat illeti.

Azt azért ne felejtsük el, hogy a hatalom, ami ezt a jogszabályt bármikor újra alakíthatja, még mindig nem a britek kezében van, tehát később az EU bármikor újra változtathat, akár a briteknek kedvezőtlen irányba is. Aki aggódik a jövője miatt. az az állampolgárság megszerzésével bebisztosíthatja magát, hogy egy percig se kelljen félnie, hogy elküldik az országból. Az brit állampolgárság megszerzéséhez szükséges információ itt található.          Forrás: http://www.independent.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára